SEGRE

ESNOTICIA

Cases i fibra per repoblar les Garrigues

La Generalitat convertirà edificis públics de cinc pobles en habitatges i en dotarà set d'internet d'alta velocitat || Pla de xoc amb 3 milions que seguiran d'altres al Segrià i l'Alt Urgell

El Govern va presentar ahir a alcaldes i veïns el pla de xoc contra la despoblació que activarà a les Garrigues Altes.

El Govern va presentar ahir a alcaldes i veïns el pla de xoc contra la despoblació que activarà a les Garrigues Altes.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va anunciar ahir la posada en marxa immediata del primer pla pilot contra la despoblació rural. Començarà als set municipis de les Garrigues Altes, on es preveu una inversió de prop de tres milions per rehabilitar vells edificis públics i convertir-los en un any en habitatges per a joves a Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena, Juncosa, el Soleràs i els Torms. També s’implantarà la fibra òptica en aquests pobles abans que acabi el 2024.

El departament de Vicepresidència preveu utilitzar el primer lloc una subvenció de 578.000 euros del ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per realitzar, de forma paral·lela, estudis i plans urbanístics a la zona i construir al voltant d’una desena d’habitatges i habitacions per a joves que vulguin quedar-se a viure en cinc pobles. Es tracta d’un forn abandonat de Bovera, la casa del metge del Soleràs, les antigues escoles de la Granadella i el vell ajuntament de Juncosa, a banda d’un solar a Bellaguarda, tot propietat dels ajuntaments. Les obres estaran llestes l’any que ve.Simultàniament, el mateix departament destinarà 2,3 milions més per implantar la fibra òptica als set municipis en els propers dos anys.

La primera fase del projecte ja està en marxa entre la Granadella i Bovera, l’any que ve s’implantarà a Bellaguarda i el 2024 als Torms, el Soleràs, Juncosa i Granyena.

La comarca ha perdut el 24,1% de població els últims vint anys, segons les dades del Govern

El delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, aposta per un “canvi de model”

El director general d’Ordenació del Territori, Agustí Serra, va presentar ahir el pla a Juncosa i va explicar que han elegit les Garrigues Altes perquè és una de les zones que més població han perdut: el 24,1% en vint anys. A més, el Govern preveu augmentar en propers anys la partida del pla fins als 12 milions per incloure cinc zones més en risc de despoblació, de les quals tres estan també a Lleida. Són la part central de l’Alt Urgell (Organyà, Coll de Nargó, Cabó i Fígols i Alinyà), el sud del Segrià (Llardecans, Maials, Almatret, Torrebesses i Sarroca) i les Garrigues Baixes (Cervià, la Pobla, l’Albi, Vinaixa, Tarrés i Fulleda).

Sense data l’Eix de les Garrigues, entre Torrebesses i Castelldans

Un dels eixos del pla de xoc contra la despoblació són les carreteres. Tanmateix, el secretari de Coordinació Territorial, Xavier Fornells, no va concretar ahir terminis per al projecte de l’Eix de les Garrigues, malgrat que va apuntar que serà una més de les actuacions que es duran a terme en un futur pròxim. Requerirà que la Generalitat assumeixi la titularitat d’un camí municipal amb origen a la carretera C-12 des de Torrebesses fins al sud de la finca de Mas de Melons, passant per Granyena i el Cogul.

“Volem ser un poble sense renunciar als serveis bàsics”

L’alcaldessa de la Granadella, Atzara Noguera, va fer una crida a treballar de forma col·lectiva i a posar en marxa projectes interdisciplinaris per frenar la despoblació. En aquest sentit, va apuntar que els eixos bàsics d’actuació han d’estar centrats en comunicacions, habitatge, activitats econòmiques, educació, oci, salut i atenció a la gent gran. “Pel fet d’haver triat ser de poble no significa que hàgim de renunciar als serveis bàsics que qualsevol persona té de dret”, va dir.

El seu ajuntament ostenta actualment la presidència de la Comunitat de Municipis de les Garrigues Altes (integrada per Bellaguarda, Bovera, el Cogul, la Granadella, Granyena, Juncosa, el Soleràs i els Torms) que des de fa quatre anys impulsa estratègies i projectes de desenvolupament local. “Hem fet un gran treball fins ara i auguro un bon horitzó si seguim així”, va concloure.Per la seua part, el delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, va recordar que les Garrigues ha perdut un 6% de la seua població en deu anys i que un 25% dels veïns tenen més de 65 anys. “Ens fa falta un canvi de model, perquè el de concentració urbana ja està caduc”, va assegurar.

El Govern va presentar ahir a alcaldes i veïns el pla de xoc contra la despoblació que activarà a les Garrigues Altes.

El Govern va presentar ahir a alcaldes i veïns el pla de xoc contra la despoblació que activarà a les Garrigues Altes.ALBERT GONZÁLEZ

tracking