SEGRE

MICOLOGIA CULTIU

La primera granja de bolets comestibles del Pirineu obrirà a finals d'any a Organyà

Amb quatre hivernacles per conrear 400 quilos al mes de gírgoles i l'objectiu d'augmentar la producció en pròxims anys || Començarà venent-la a comerços i restaurants de l'Alt Urgell i Andorra

Els impulsors esperen tenir a punt les instal·lacions en aquests terrenys abans d’acabar l’any.

Els impulsors esperen tenir a punt les instal·lacions en aquests terrenys abans d’acabar l’any.CELESTÍ VILÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una família amb arrels a Organyà preveu obrir aquest any una granja de bolets comestibles en aquest poble de l’Alt Urgell, la primera al Pirineu de Lleida. Posar-la en marxa requerirà la construcció de quatre hivernacles, amb una superfície de gairebé 250 metres quadrats. Hi conrearan gírgoles, un fong també conegut com a bolet d’orella.

Jordina Amat-Sànchez, biòloga i impulsora d’aquesta granja de fongs, va explicar ahir que esperen una producció inicial d’uns 400 quilos al mes, la qual cosa equival a 4.800 durant el primer any de l’explotació. L’objectiu és anar incrementant-la any rere any. L’explotació s’instal·larà en terrenys de la família al camí dels Vilansats.

El procés s’iniciarà amb el cultiu del miceli, el cos cel·lular del fong, que necessita un període d’incubació d’uns vint dies. A partir de llavors produiran els bolets, que tarden entre dos i tres setmanes a desenvolupar-se, segons va explicar Amat-Sànchez. Les condicions d’humitat ambiental i de llum necessàries s’obtindran amb sistemes elèctrics de nebulitzadors, extractors per ventilar els hivernacles i il·luminació artificial.

La producció no necessita reg.La granja de bolets començarà venent la producció directament a restauradors i comerços de la comarca de l’Alt Urgell i d’Andorra, amb l’objectiu d’arribar a subministrar també mercats catalans. Una vegada comprovin com s’adapta el cultiu a les condicions de la zona, l’orientaran als bolets ecològics, segons Amat-Sànchez. La posada en marxa d’aquest projecte suposarà una inversió d’entre 60.000 i 70.000 euros.

Els promotors compten per fer-ho amb una ajuda del departament d’Acció Climàtica cofinançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader) per a la incorporació de joves agricultors al camp. Així mateix, esperen l’adjudicació d’una altra ajuda destinada a millorar la viabilitat i la competitivitat de les explotacions agrícoles.L’Escola Agrària del Pirineu, a Bellestar, organitza jornades sobre el cultiu de bolets dirigits a persones que vulguin iniciar-se en aquesta activitat com a negoci. L’objectiu és promoure projectes similars centrats en la producció i venda de bolets comestibles.

Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya van apostar per diversificar l’espècie de fong amb bolets menys comuns al país com de consum freqüent a Àsia.

Juneda vol dedicar un antic viver a acollir empreses

L’ajuntament de Juneda vol destinar l’antiga granja dedicada a la producció de bolets a acollir un viver de petites empreses o reconvertir-la perquè tallers o altres firmes locals puguin ampliar les instal·lacions. Segons va assenyalar l’alcalde, Antoni Villas, els promotors van tancar la granja de bolets fa anys, ja que va fer fallida. Des d’aleshores, les instal·lacions s’han anat degradant “malgrat que ofereixen una ubicació perfecta perquè es desenvolupin iniciatives locals”, va explicar.El consistori està immers a localitzar els actuals propietaris per poder negociar un futur per a aquestes dependències de cara a frenar-ne el deteriorament i reutilitzar-les. “No sabem si són d’un banc en concret o de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb). El cert és que encara no hem trobat un interlocutor amb qui poder començar a negociar”, va dir.

tracking