SEGRE

AIGÜES RENOVABLES

El Segarra-Garrigues projecta instal·lar plantes solars en cinc basses del Segrià i les Garrigues

ASG contempla una inversió de 10 milions i estarien en servei en dos anys, en part per a autoconsum || Preveu a llarg termini posar plaques als seus 38 embassaments, cosa que evitarà hipotecar parcel·les agràries

Les plaques solars a l’embassament de Bessons, el 2018, que un temporal de vent va acabar enfonsant.

Les plaques solars a l’embassament de Bessons, el 2018, que un temporal de vent va acabar enfonsant.ASG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa que construeix i gestiona la xarxa de reg del Segarra-Garrigues, ASG, projecta instal·lar plantes solars flotants en cinc embassaments ja operatius en municipis de les Garrigues i el Segrià per generar electricitat destinada en part a l’autoconsum. El 2018 i el 2019 va dur a terme una prova pilot a l’embassament de Bessons, a les Borges Blanques (vegeu el desglossament), i ara vol col·locar més de 23.000 plaques fotovoltaiques als pantans del sector 12 als termes municipals d’Alfés, el Cogul, Alcanó, Torrebesses i Granyena de les Garrigues. L’empresa considera que les plantes flotants permeten aprofitar àmplies superfícies per a energia renovable (en aquest cas, es tracta de pantans amb làmines de fins a 7 hectàrees) que no s’utilitzen amb cap altra finalitat que emmagatzemar aigua, la qual cosa evita hipotecar sòl agrari a favor dels projectes de plantes fotovoltaiques en marxa.

A més, la temperatura de l’aigua millora el rendiment al reduir l’escalfament dels panells, hi ha menys evaporació de l’aigua i es reforça la qualitat per la menor insolació, segons argüeix el mateix projecte.ASG promou des de fa uns anys aquesta iniciativa, però la pandèmia l’ha retardat. Ara vol impulsar-la i espera el vistiplau de la Generalitat per dur-la a terme. Si s’aprova, l’empresa calcula que podria estar operativa en dos anys i que requeriria una inversió d’uns deu milions d’euros.

Tanmateix, la intenció és ampliar la instal·lació de plantes solars flotants als 38 embassaments que té previstos a la zona regable del canal.Aquest projecte se sumaria a la proposta del Govern central d’habilitar 106 pantans de titularitat estatal (entre aquests, Oliana i Rialb, al riu Segre) per acollir plantes solars flotants sobre les làmines d’aigua. En el cas dels embassaments del Segarra-Garrigues, el projecte contempla que es generin 18 GWh cada any, encara que la capacitat de producció anual d’energia en el sistema Segarra-Garrigues s’estima en 130 GWh. Dos de les basses del sector 12 estan prop de dos estacions de bombatge, de forma que part de les línies elèctriques d’evacuació ja estan construïdes.

L’energia es distribuirà a la xarxa i en part serà per a autoconsum d’aquests bombatges. Precisament, els regants han criticat aquesta setmana que la Generalitat aixequi el veto a instal·lar plantes solars en zones de reg de promoció pública.

Les Borges va acollir 63 panells solars que el vent va enfonsar

El 2018 Aigües Segarra Garrigues va instal·lar 63 plaques fotovoltaiques a la bassa de Bessons, ubicada al sector 15 del regadiu, a les Borges Blanques, com a part d’una prova pilot per analitzar la viabilitat de les plantes solars flotants.

El sistema comptava amb un doble flotador, però no era estanc, per la qual cosa el gener del 2019, coincidint amb els temporals del Glòria, un fort episodi de vent va enfonsar la instal·lació. Les onades van aixecar l’aigua per sobre de les plaques i van omplir l’espai entre els flotadors i els panells. L’empresa vol recuperar el projecte més endavant amb sistemes millorats de flotació.

ASG compta amb la participació majoritària d’Agbar, FCC i Copcisa, entre els vuit socis.

tracking