SEGRE

INTERIOR SEGURETAT

Els Mossos potencien la investigació de les àrees de Ponent i Pirineu

La nova estructura descarta centralitzar aquesta competència a Barcelona i posa la policia territorial com a pilar || Aposta per la regió policial virtual

Agents dels Mossos es van emprovar ahir els nous uniformes del cos.

Agents dels Mossos es van emprovar ahir els nous uniformes del cos.INTERIOR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova estructura dels Mossos d’Esquadra potenciarà la competència en investigació de les diferents àrees policials bàsiques, com les de Ponent i Pirineu, per la qual cosa es descarta centralitzar aquesta tasca a Barcelona. Es donarà més pes a les comissaries locals en la tasca d’investigació mentre que el pilar d’aquesta nova estructura serà la policia territorial, com ja va anunciar el comissari en cap, el lleidatà Josep Maria Estela, quan va assumir el càrrec en substitució del major Josep Lluís Trapero. Així mateix, s’inclou un canvi en el model d’ordre públic, s’aposta per la ciberseguretat i es reforça l’atenció a les víctimes.

En una reunió feta ahir al santuari del Miracle de Riner, al Solsonès, els màxims comandaments dels Mossos van conèixer la nova estructura del cos (la vigent és del 2011) després d’un procés participatiu que es va iniciar el 8 de febrer passat. A la trobada van assistir els caps de les regions policials i de les comissaries generals. L’objectiu és potenciar la policia de proximitat, posant l’atenció en les víctimes i la ciutadania al centre.

Per això, s’apostarà per la mediació i la gestió de conflictes, i la nova estructura també passarà per la modernització dels sistemes de treball, la transformació digital i la intel·ligència per millorar la generació de coneixement i la comprensió dels fenòmens criminals per donar una resposta més eficaç als reptes de la seguretat ciutadana. També es reestructura la policia científica a nivell territorial i central. Una altra de les claus d’aquesta nova estructura de la policia catalana és un canvi en el model d’ordre públic.

Encara que finalment s’opta per mantenir separades la Brigada Mòbil (Brimo) i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (Arro), es passarà d’un model d’ordre públic a un d’intervenció com a prevenció i suport especialitzat a la seguretat ciutadana. Així mateix, la proposta inclou el desplegament al mar, en l’anomenat o-space (drons) i en l’àmbit cibernètic amb la creació d’una regió policial virtual. Així mateix, i per primera vegada, la direcció serà una unitat orgànica, amb un lideratge plural i amb les funcions definides en cada comandament, que també queden establertes.

D’altra banda, van arribar a les comissaries les primeres peces dels nous uniformes dels Mossos. Segons Interior, el nou uniforme compta amb un teixit tècnic més operatiu i amb una nova imatge corporativa, amb un blau més fosc, i, per primera vegada, amb models diferents per a homes i dones.

tracking