SEGRE

Una empresa anglesa de serveis satèl·lits provarà tecnologies a l'aeroport de Lleida-Alguaire

Govern i Inmarsat volen crear un centre de recerca europeu per a la mobilitat aèria

Imatge virtual de les instal·lacions de l'Aeroport de Lleida-Alguaire mentre el sobrevolen diversos drons.

Imatge virtual de les instal·lacions de l'Aeroport de Lleida-Alguaire mentre el sobrevolen diversos drons.Inmarsat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i Inmarsat, empresa amb seu al Regne Unit especialitzada en serveis satèl·lits mòbils, han assolit un acord per convertir l'Aeroport de Lleida-Alguaire en un centre europeu d'excel·lència per innovar en la gestió del trànsit aeri (ATM) i del trànsit sense tripulació (UTM). Es tracta d'un acord pioner entre una empresa i un aeroport comercial amb aquest objectiu. En aquest sentit, l'aeroport lleidatà posarà les seves instal·lacions a disposició dels programes d'investigació en mobilitat aèria d'Inmarsat i els socis d'aquesta firma. L'objectiu és alleujar la crisi de la capacitat del trànsit aeri i més tenint en compte que al 2030 es preveu que hi haurà 40 vegades més de vehicles aeris comercials no tripulats que avions comercials.

Segons expliquen des d'Inmarsat, la col·laboració de l'aeroport lleidatà –gestionat per Aeroports de Catalunya– amb l'empresa contribuirà a impulsar inversions i atreure a la zona empreses relacionades amb la indústria aeronàutica, cosa que generarà nous llocs de treball. Com a part de la xarxa de socis Velaris d'Inmarsat, un consorci de socis oferirà la seva experiència en recerca al centre d'excel·lència de Lleida-Alguaire, fomentant així la cooperació internacional arreu d'Europa i més enllà.

Inmarsat Velaris combina un servei de comandament i control (C2) amb programari i serveis transformadors, dissenyats i desenvolupats específicament per al sector comercial de vehicles aeris no tripulats (UAV). En sumar la recerca de tecnologies ATM i UTM i integrar-la amb la indústria aeronàutica, Inmarsat i l'Aeroport de Lleida-Alguaire poden assolir l'objectiu compartit d'aportar beneficis socials, ambientals i comercials en la mobilitat aèria avançada a la zona, segons assenyalen fonts d'Inmarsat.

"La col·laboració d'Inmarsat amb la Generalitat i l'aeroport de Lleida-Alguaire marca un pas important en el desenvolupament i prova de solucions avançades de mobilitat aèria", segons indica Anthony Spouncer, director sènior d'UAV i UTM d'Inmarsat. "En centrar-nos en la unificació de l'espai aeri, volem convertir els conceptes en realitats tangibles que tinguin beneficis en el món real i no hi ha temps per perdre quan es tracta de portar el nostre espai aeri cap al futur", explica. "Així que el consorci creixi, esperem rebre més socis a mesura que establim Lleida-Alguaire com una instal·lació líder mundial", afegeix.

La investigació realitzada per Inmarsat i els seus socis es durà a terme en períodes de fins a quatre vegades l'any en forma de demostracions pràctiques. "Els esforços realitzats per transformar les proves i les teories en tecnologies de ple dret ajudaran a pal·liar els principals problemes als quals s'enfronta la indústria de l'aviació, especialment la crisi de capacitat i el problema de l'espai aeri fragmentat", segons Spouncer.

De la seva banda, el director d'Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, destaca que "la nova condició de l'Aeroport de Lleida-Alguaire com a centre d'excel·lència per a la mobilitat aèria avançada el situarà a l'avantguarda de la innovació tecnològica a Catalunya, Europa i la indústria aeronàutica". "Formar part de la xarxa de socis Velaris d'Inmarsat garantirà que el centre pugui accedir a una àmplia xarxa d'experts dedicats a un objectiu comú: desenvolupar una tecnologia que transformarà el futur tant de l'ATM com de l'UTM", afirma. "L'experiència de la qual podrem beneficiar-nos i desenvolupar-nos serà fonamental per al futur de la indústria de l'aviació, i esperem fer-ho realitat", afegeix Candela.

tracking