SEGRE

MEDI AMBIENT CONGRESSOS

El sector forestal només aprofita un terç dels boscos i insta a millorar-ne la gestió

Científics alerten que els incendis són un “toc d'atenció” davant de l'abandó i el canvi climàtic

Les autoritats, ahir durant la inauguració de la vuitena edició del Congrés Forestal a Lleida ciutat.

Les autoritats, ahir durant la inauguració de la vuitena edició del Congrés Forestal a Lleida ciutat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector forestal només aprofita un terç dels creixements nets dels boscos de tot l’Estat i demana “més i millor gestió” d’aquests espais. Així ho va posar de manifest ahir Felipe Bravo, president de la Societat Espanyola de Ciències Forestals, durant la primera jornada del congrés que el sector celebra aquesta setmana a Lleida ciutat i que reuneix prop de nou-cents investigadors procedents de dinou països. Va assegurar que “portem un temps en què el focus no ha estat en la gestió dels boscos” i “els incendis que hem tingut no són més que un toc d’atenció sobre el canvi climàtic i les condicions d’abandó en què es troba la gestió”.

Així mateix, va destacar l’“ampli marge de millora” que hi ha en la bioeconomia forestal. Bravo va apuntar que un dels motius dels baixos nivells d’aprofitament és la “falta de comprensió” perquè “és difícil d’explicar que talar arbres és part de la solució per conservar”. En aquest sentit, va subratllar que “tot el que no gestionem nosaltres es cremarà”.Bravo va afirmar que augmentar els índexs de gestió d’aquests espais naturals pot reportar generació d’ocupació i un menor ús de recursos derivats del petroli, cosa que derivaria en una reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Aquestes tasques també permetrien “posar els boscos en condicions de ser més resilients i suportar i recuperar-se millor després dels incendis”.Per la seua part, Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural de la Generalitat, va apuntar que “anem prenent mesures per incentivar i millorar la gestió forestal” i va assegurar que “hem de seguir en aquesta línia”. Va destacar el pla de prevenció d’incendis i les ajudes destinades a la inversió en maquinària per a les empreses que treballen als boscos. El president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, va destacar que “hem de veure el bosc com una oportunitat” i el que se’n pugui extreure “és un subproducte que pot ser bo econòmicament per a la transformació del territori”.

Així mateix, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va mostrar la seua satisfacció per acollir el congrés i va subratllar que “el 90 per cent del terme municipal és horta i tenim un parc de 90 hectàrees” a la ciutat, el parc de la Mitjana.

Bioeconomia per combatre la despoblacióMaria Jesús Rodríguez de Sancho, directora general de Biodiversitat, Boscos i Desertificació, va assegurar ahir que “atansar la ciència i la millor tècnica disponible a la gestió forestal és essencial per mantenir la infraestructura ecològica que suposen els boscos per a la nostra vida. És important preservar la biodiversitat, frenar la desertificació i impulsar la bioeconomia amb projectes innovadors que mantinguin l’economia local per afrontar el repte demogràfic”.

Així mateix, va apuntar que els boscos també permeten afrontar el repte de la transició ecològica. El pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat amb els fons Next Generation, dedica 1.642 milions a la restauració i conservació dels ecosistemes i s’inclouen actuacions de gestió forestal sostenible. Va assegurar que l’any passat es van distribuir prop de cinc-cents milions d’euros entre les comunitats autònomes i aquest any se’n repartiran 343 milions més.

De la mateixa manera, pròximament obriran una nova convocatòria, dotada amb 80 milions, destinada a projectes de bioeconomia. Durant la jornada d’ahir del congrés, els experts van destacar el valor de la gestió forestal i l’avaluació dels seus productes com a eina clau contra el canvi climàtic (vegeu les claus).

tracking