SEGRE

SEQUERA CONSEQÜÈNCIES

Cisternes per proveir d'aigua la Curullada i Maldà, que prohibeix regar horts i jardins

Granyanella tem que la situació empitjori avui amb l'inici de l'activitat laboral, també al polígon de Fonolleres || Adverteixen de la situació crítica aviat en municipis de la Vall del Corb

Un camió cisterna va omplir de nou ahir el dipòsit de la Curullada.

Un camió cisterna va omplir de nou ahir el dipòsit de la Curullada.RAMON PRATS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A la una del migdia de dissabte, la Curullada (Granyanella) es va quedar sense aigua. L’alcalde, Jordi Portí, va aconseguir localitzar un camió cisterna a Torre-serona, que es va omplir d’aigua a les Oluges i a les 9 de la nit va recarregar el dipòsit municipal. Segons l’edil, és un dipòsit de 49 metres cúbics d’aigua que es gasta només amb el consum de les granges de la localitat.

Va afegir que una recàrrega des de Cercavins de 400 litres per hora és insuficient per proveir els veïns. De fet, ahir l’alcalde va tornar a contractar un camió cisterna després que la població es quedés de nou sense aigua. El principal problema es preveu avui al polígon industrial de Fonolleres, que dissabte també va tocar fons i el van proveir amb aigua dels pous, de molt baixa qualitat, va assegurar Portí.

La recuperació de l’activitat diària de la vintena d’empreses al costat de l’autovia A-2 difícilment podrà cobrir-se, va explicar Portí, “cosa que obligarà a buscar més camions cisterna de forma urgent”. El dipòsit de Fonolleres compta amb una capacitat de 165 metres cúbics d’aigua. Per posar solució al problema, el consell va adjudicar per via d’emergència la renovació de la conducció d’aigua al tram entre Montornès de Segarra fins als dipòsits de Granyena que proveeixen Granyanella.

Les obres, que van començar al juny, tenen un termini d’execució de dos mesos i suposen una inversió de 186.267 euros. Consell i ajuntament treballen a buscar una solució definitiva al problema amb la construcció de nous dipòsits. Les reserves d’aigua dels actuals dipòsits permeten menys d’un dia de consum.

El president del consell de la Segarra, Francesc Lluch, va explicar que de moment no hi ha cap altra població amb falta de proveïment d’aigua a la comarca.A l’Urgell, aquest divendres passat també Maldà va haver de ser proveït amb camions cisterna quan es van esgotar les reserves del dipòsit municipal. Segons fonts del consell, la situació és crítica en diversos municipis de la Vall del Corb com Sant Martí, entre d’altres. L’onada de calor provoca un augment notable del consum d’aigua precisament en el moment en el qual els aqüífers estan sota mínims per la manca de pluges.

És per aquest motiu que si segueix aquesta situació no es descarta iniciar una campanya de consum d’aigua responsable. Maldà va prohibir també utilitzar l’aigua de la xarxa per a usos agraris i per regar jardins i horts.

Ajuntaments apliquen restriccions d’aigua

Maldà, que va prohibir regar horts i jardins, es va afegir a altres municipis com Bellver de Cerdanya o Gerri de la Sal, que en els últims dies han aplicat restriccions per reduir el consum d’aigua per la situació de sequera.

Pobles amb cisternes per assegurar el proveïment

Municipis de Lleida com Peramea, Castilló de Tor, Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga ja han registrat problemes de proveïment enguany en el segon any de sequera. Ara s’hi sumen la Curullada i Maldà. També municipis de la Mancomunitat de les Garrigues van haver de proveir-se amb mètodes alternatius, tot i que en aquest cas per excés de pesticides a l’aigua.

Pantans amb reserves mínimes d’aigua

La prolongada sequera ha deixat alguns pantans sota mínims. És el cas de Rialb, que divendres va baixar de 100 hectòmetres cúbics d’aigua per primera vegada des del 2008 i està al 24 per cent. Això ha portat a prendre mesures el Canal d’Urgell, que ha reduït aigua al principal.

tracking