SEGRE

RESERVES BALANÇ

Més retallades en els regadius de Lleida per la sequera, que s'agreuja a la Noguera Pallaresa

El Canal d'Urgell redueix de nou la dotació, igual que Pinyana, i l'Aragó i Catalunya augmenta el racionament || Confien a salvar segones collites i cultius fins a finals de setembre

La sequera ha restringit les activitats nàutiques als pantans del Solsonès. A la foto, Sant Ponç.

La sequera ha restringit les activitats nàutiques als pantans del Solsonès. A la foto, Sant Ponç.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sequera persistent ha obligat a fer noves retallades als regs de Lleida per salvar la campanya. La comissió de circulació d’aigua del Canal d’Urgell va ratificar ahir una nova reducció en la dotació d’1,5 metres cúbics per segon, de manera que passa a ser de 25,5 metres cúbics per segon al Principal. És la tercera limitació important des del mes de juliol passat (de 33 a 29, de 29 a 27, i aquesta última de 27 a uns 25), encara que s’ha anat regulant a mida de les necessitats, van indicar fonts de l’organisme.

També s’han aplicat les mateixes mesures al canal Auxiliar, pel qual circulen uns 12,5 metres cúbics per segon quan té capacitat per a 18. D’aquesta manera, confia a salvar la campanya que acabarà a finals de setembre i tenir aigua per proveir segones collites de cereal i fruiters de llavor (pera i poma tardana), segons va explicar el president de la comunitat, Amadeu Ros. En l’actualitat, els embassaments de la conca del Segre, que es troba en estat d’emergència des de fa mesos, emmagatzemen 82 hectòmetres cúbics entre els 36,2 d’Oliana i els 45,9 de Rialb, a l’11,3 per cent de la seua capacitat.

No obstant això, les precipitacions d’aquesta setmana a la capçalera han fet augmentar els aforaments del riu i la previsió de més pluges fa preveure que la situació millori (vegeu les claus).Pel que respecta a l’Aragó i Catalunya, també ha augmentat el racionament de l’aigua i l’ha rebaixat de 0,48 litres per segon i hectàrea fins a 0,45. Mantindrà aquesta mesura fins al final de la campanya, que es preveu “dificultosa”, segons va indicar el president, José Luis Pérez. També es manté la desviació de cabal a la zona alta de l’àrea regable, a la Franja oscenca, a través del retrobombatge des de Coll de Foix, a Alfarràs.

Va començar a finals de juny i es mantindrà fins a finals del mes vinent, va remarcar. Pel que fa a Pinyana, el president, Ramon Piqué, va indicar que la dotació s’ha reduït almenys un 30 per cent respecte a la total (11,4 metres cúbics per segon) i que pel Principal en circulen ara entre 8 i 10. Pinyana ja ha extremat el control del consum amb vigilància nocturna i ha advertit que multarà els agricultors que reguin a la nit.La conca de la Ribagorçana, que proveeix Pinyana, l’Aragó i Catalunya i l’Algerri-Balaguer, es troba en prealerta ateses les escasses aportacions als embassaments.

Aquests continuen baixant de nivell, en especial Canelles, que està al 35 per cent de la seua capacitat. Pels mateixos motius, la conca de la Pallaresa ha entrat en situació d’alerta: tant l’embassament de Talarn com el de Camarasa tendeixen a la baixa en les seues reserves al no registrar noves entrades de cabal.

La sequera ha restringit les activitats nàutiques als pantans del Solsonès. A la foto, Sant Ponç.

La sequera ha restringit les activitats nàutiques als pantans del Solsonès. A la foto, Sant Ponç.ACN

tracking