SEGRE

AIGÜES ESCASSETAT DE RESERVES

Voluntaris aprofiten la sequera per retirar centenars de quilos de brossa del llit a Oliana

Membres del col·lectiu Per una Catalunya Neta van recollir al matí prop de mitja tona de rebutjos del fons sec del pantà || Al 26% de capacitat, mentre que Rialb està al 4,2 per cent

Voluntaris recollint escombraries al llit del pantà d’Oliana.

Voluntaris recollint escombraries al llit del pantà d’Oliana.PER UNA CATALUNYA NETA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un grup de voluntaris va aprofitar ahir la sequera per retirar centenars de quilos d’escombraries del llit del pantà d’Oliana, allà on ha quedat al descobert al baixar el nivell de les aigües. Són membres del col·lectiu Per una Catalunya Neta, majoritàriament veïns de l’Alt Urgell que participen des de fa set anys en jornades de neteja a l’entorn de l’embassament. Tanmateix, els últims mesos han estat diferents a causa de l’escassetat de pluges: han pogut intervenir en zones on habitualment no poden fer-ho per estar submergides.

Del fons al descobert de l’embassament van extreure vora mitja tona de rebutjos durant tot el matí. La major part, uns 350 quilos, eren materials no reciclables de tot tipus. “Potser el més estrany que hem trobat ha estat una bota d’esquí”, va explicar Toni Olm, membre del col·lectiu i organitzador d’aquestes sortides.

També van recollir 130 quilos de plàstics durs, 15 quilos de vidre, 46 garrafes de plàstic, dotze recipients de silicona i set pneumàtics. Una empresa gestora de residus va transportar de forma altruista aquests rebutjos fins a la deixalleria.Durant els mesos d’estiu aquests voluntaris han participat en altres sortides per retirar escombraries del llit sec d’Oliana. La d’ahir va tenir lloc amb motiu del World Cleanup Day, una iniciativa ambiental de voluntariat per netejar espais naturals.

Les reserves d’Oliana han anat baixant en els últims dies i l’embassament estava ahir al 26% de capacitat, quatre punts menys que dilluns passat. Aigües avall del Segre, el pantà de Rialb es trobava al 4,2 per cent al final de la campanya de regs del Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues (vegeu el desglossament).

El Canal d’Urgell posa fi a la campanya amb un 8% de reserves

El canal principal de l’Urgell va tancar divendres passat i va culminar la pitjor temporada de regadiu en 15 anys pel que fa a reserves d’aigua. Oliana i Rialb, els embassaments que regulen el Segre i dels quals es nodreix el canal, sumaven ahir poc més de 39 hectòmetres cúbics d’aigua (la capacitat conjunta és de 488 hectòmetres, per la qual cosa estan al 8%). Malgrat tot, els regants consideren un èxit haver arribat fins a finals de setembre. Les últimes pluges, a més, han gairebé anul·lat la necessitat d’aigua per als últims regs. La preocupació se centra ara en la recuperació de les reserves. El riu Segre està en situació d’emergència i caldrà que plogui i nevi en abundància de cara a la pròxima campanya, al març. El Canal d’Urgell obrirà ara per als proveïments.

Voluntaris recollint escombraries al llit del pantà d’Oliana.

Voluntaris recollint escombraries al llit del pantà d’Oliana.PER UNA CATALUNYA NETA

tracking