SEGRE

SERVEIS BÀSICS

Dipòsits obsolets agreugen els talls d'aigua en 23 pobles de la Segarra

Les reserves que poden emmagatzemar no arriben a cobrir el consum d'un sol dia

El dipòsit de Sant Ramon és insuficient per a 400 veïns.

El dipòsit de Sant Ramon és insuficient per a 400 veïns.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vint-i-tres petits pobles de la Segarra són especialment vulnerables davant de talls d’aigua, atès que les reserves que poden emmagatzemar els seus dipòsits no arriben a cobrir el consum d’un sol dia. El tècnic comarcal d’aigües Àlex Freixes va explicar que són instal·lacions obsoletes que desaprofiten la xarxa de subministrament: es carreguen de nit, quan el consum descendeix, però poden quedar-se buits a mig matí i sovint les conduccions que hi arriben són insuficients i els omplen a un ritme massa lent. A més, els talls de subministrament obliguen proveir aquestes poblacions amb cisternes, la qual cosa augmenta el cost de l’aigua.

El municipi de Massoteres projecta augmentar la capacitat de les conduccions als seus dipòsits. Per la seua part, Granyanella iniciarà la setmana que ve obres d’emergència per renovar la canonada des de Granyena fins als seus dipòsits, amb una inversió prevista de 186.267 euros. El president del consell de la Segarra, Francesc Lluch, va explicar que l’ens comarcal ha iniciat estudis per posar al dia aquestes instal·lacions aprofitant línies d’ajuts de la Generalitat i la Diputació.

Va apuntar com a possible solució construir grans dipòsits compartits per subministrar diferents pobles.Entre els pobles més afectats hi ha els de la baixa Segarra, especialment Granyanella, la Curullada i Fonolleres, que es proveeixen des de la portada del Cercavins. Al centre de la comarca, té problemes Sant Ramon i especialment el nucli agregat del Portell. El seu dipòsit té 25 metres cúbics de capacitat, quan el pic del consum diari l’estiu passat va assolir els 150 metres cúbics.

Per la seua part, Torà i Sanaüja es proveeixen de pous de molt baixa qualitat i estan a l’espera d’unir-se a la Mancomunitat del Solsonès com va fer Biosca fa una dècada.

tracking