SEGRE

URBANISME SÒL INDUSTRIAL

El futur polígon de les Borges, sense acord per comprar el sòl i plantegen traslladar-lo

L'empresa propietària de la major part dels terrenys va pagar 2,5 euros per metre quadrat i ara en demana fins a 70 || L'Incasòl rebutja pagar-los, la qual cosa bloqueja el projecte des de fa un any

Terreny qualificat com a industrial però encara sense urbanitzar - El polígon de Vaca Roja inclou 41 hectàrees de terrenys actualment dedicats a cultius. Estan qualificats des de fa anys com a sòl industrial, però mai es van desenvolupar. L’ ...

Terreny qualificat com a industrial però encara sense urbanitzar - El polígon de Vaca Roja inclou 41 hectàrees de terrenys actualment dedicats a cultius. Estan qualificats des de fa anys com a sòl industrial, però mai es van desenvolupar. L’ ...MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El futur polígon industrial de Vaca Roja porta un any paralitzat a les Borges Blanques i la negociació perquè l’Incasòl adquireixi els terrenys està “en punt mort”, en paraules de l’alcaldessa, Núria Palau (JxCat). Durant el ple de la setmana passada, va explicar que més de la meitat del sòl està en mans d’un únic propietari, una empresa que va pagar 2,5 euros per metre quadrat anys enrere i que ara en demana “60 i fins i tot 70 euros”. L’organisme de la Generalitat rebutja pagar aquesta quantitat i el consistori estudia com a alternativa traslladar el futur polígon a una altra zona del municipi per “poder disposar de sòl industrial”, segons la primera edil.

L’empresa Borges Park és propietària de 23,8 hectàrees de les 41 que formen el sector industrial de Vaca Roja, en terrenys propers a l’autopista AP-2 i la línia de l’AVE. La quantitat que demana per aquest sòl equival al preu de venda de parcel·les urbanitzades en els diferents polígons de l’Incasòl al pla de Lleida. L’alcaldessa va afirmar que han temptejat sense èxit alternatives com una permuta de terrenys o que les empreses interessades a instal·lar-s’hi comprin directament el sòl per desenvolupar-lo després.

Així mateix, va apuntar que l’ajuntament no té capacitat econòmica per construir-lo per si mateix. Palau va fer aquestes declaracions en resposta a preguntes en el ple del grup de Borges per la República (BxR), a l’oposició.El polígon de Vaca Roja es va plantejar per primera vegada fa gairebé dos dècades, però va quedar paralitzat per la crisi econòmica a partir del 2008. Quatre anys abans, el consistori va encarregar la construcció d’aquesta superfície industrial a l’empresa Borges Park, que va adquirir el 57 per cent dels terrenys però no va arribar a executar les obres.

L’ajuntament de les Borges Blanques va reprendre fa un any el projecte de Vaca Roja, mesos després que s’alliberés el peatge de l’AP-2 i es plantegessin nous accessos a l’autopista gratuïta. Aquesta vegada l’impulsa de la mà de l’Incasòl, que havia d’adquirir els terrenys per urbanitzar-los i comercialitzar-los en parcel·les. Tanmateix, el desacord sobre el preu ha bloquejat la negociació.El pla d’ordenació urbanística (POUM) de la capital de les Garrigues inclou el polígon de Vaca Roja.

En canvi, la proposta de crear una nova superfície industrial per desbloquejar la situació exigiria elaborar un nou projecte i obtenir el vistiplau d’Urbanisme. “És un procés llarg i complicat”, va reconèixer l’alcaldessa durant la sessió plenària.

tracking