SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Projecten produir biometà amb purins de granges de Seròs i injectar-lo a la xarxa de gas

Reprenen una planta autoritzada fa una dècada i que no va arribar a construir-se || Amb noves tecnologies per fer-la viable mentre l'alt preu de l'energia manté tancades les d'assecatge de dejeccions

Okotec Biogestión SL va dissenyar també la planta de biogàs d’Almenar, en una imatge d’arxiu.

Okotec Biogestión SL va dissenyar també la planta de biogàs d’Almenar, en una imatge d’arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Purins d’un centenar de granges de Seròs i l’entorn serviran com a matèria primera per produir biometà, un biogàs depurat amb un poder calorífic que equival al d’origen fòssil i que s’injectarà a la xarxa de distribució de gas. Així ho preveu el projecte d’una gran planta de tractament de dejeccions que ha iniciat la tramitació a l’ajuntament de Seròs. La Generalitat la va autoritzar el 2012 però no va arribar a construir-se, llastada per la crisi econòmica i retallades del Govern espanyol a les energies renovables.

Els promotors l’han reprès al cap d’una dècada amb noves tecnologies i sota circumstàncies molt diferents. L’escalada de preus del gas natural augmenta la viabilitat econòmica del biogàs, mentre que la tecnologia coneguda com upgrading, inexistent fa una dècada, permet depurar-lo i utilitzar-lo com a substitut dels combustibles fòssils. En un moment en què els alts costos energètics mantenen tancades les grans plantes d’assecatge de purins d’Alcarràs, Miralcamp i les dos de Juneda, la prevista a Seròs pretén produir gas renovable i vendre’l en lloc de consumir-lo.

Altres iniciatives similars han començat a materialitzar-se a Lleida.El promotor de la planta, Bioenergia de Seròs SL, preveu construir-la en terrenys diferents als que es van autoritzar fa una dècada. Quan va intentar renovar la llicència, la Generalitat li va comunicar que no ho faria, al considerar que la ubicació que va obtenir el vistiplau del mateix Govern el 2012 ara és inadequada. L’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, va afirmar que l’ajuntament dona suport al projecte i que la nova ubicació és fruit del consens entre totes les parts implicades.La firma d’enginyeria Okotec Biogestión SL ha dissenyat la planta.

Va estar al capdavant de la construcció de la que funciona a Almenar i, de fet, la que es preveu a Seròs tindrà la mateixa potència, 3 MW. Tanmateix, la nova incorporarà canvis. A més de la depuració del biogàs per vendre’l com a biometà, inclourà un nou tractament dels purins que la Generalitat ha validat com a tecnologia emergent.

És un procés de filtratge que elimina el 82% del nitrogen, el 95% del potassi i el 100% del fòsfor de la fracció líquida de les dejeccions i deixa només aigua apta per al reg. Aquests nutrients s’incorporen a la fracció sòlida per elaborar fertilitzant orgànic. La inversió prevista per portar a terme aquestes obres és de 10 milions d’euros.

tracking