SEGRE

MUNICIPIS SECTOR PRIMARI

Aposten per les vies de transhumància per a usos turístics i patrimonials

Al congrés sobre ramaderia extensiva celebrat al Pont de Suert

Alguns dels participants en el congrés que es va celebrar al Pont des de dijous fins ahir.

Alguns dels participants en el congrés que es va celebrar al Pont des de dijous fins ahir.M.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya va acabar ahir després de tres dies de debat sobre ramaderia extensiva al Pont de Suert en el qual que han participat uns setanta professionals. El manteniment de les canyades com la que naix a Linyola (Pla) i arriba fins a Taüll (Alta Ribagorça), d’uns 130 quilòmetres, va ser un dels principals temes atesa la seua importància com a vertebrador del territori. Segons els organitzadors, es tracta de camins no només de transport de bestiar a peu, sinó que també repercuteixen en la promoció turística i reactivació econòmica, així com la protecció del patrimoni.

En aquest sentit, es treballa per evitar que es perdin a través del projecte Transcabanera, centrat en aquesta via del Pla a l’Alta Ribagorça. Precisament, aquesta setmana diversos ramaders han començat a reagrupar als ramats al Pirineu per baixar-los fins al pla, molts a peu, altres en camions. La crisi energètica i climàtica, l’impacte de la nova PAC, el relleu generacional, l’accés a la terra o la igualtat de gènere van ser altres temes del debat sobre ramaderia extensiva.

En aquest sentit, es va plantejar que la nova Política Agrària Comuna (PAC) inclogui el concepte de qui contamina paga i que es reconegui a qui conservi l’activitat. Sobre el relleu generacional, el congrés va remarcar la necessitat de disminuir les càrregues burocràtiques i facilitar l’accés a les noves tecnologies. Així mateix, l’afectació de la fauna salvatge i el seu impacte en la reducció de les pastures va ser un altre punt tractat.

El congrés va ser organitzat per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran i la UdL, entre d’altres, i continuarà aquest mes a Amposta i Igualada.

tracking