SEGRE

SERVEIS PROVEÏMENTS

La Mancomunitat de les Garrigues apuja el preu de l'aigua un 60% pel cost de la llum

Als 25 pobles que la integren, que també hauran de sufragar les despeses per renovar la potabilitzadora || Després de 12 anys sense tocar tarifes, passa a 1,02 € per metre cúbic el consum mínim i a 1,21 el màxim

Esquerda mostra el punt on es va localitzar l’abocament de plaguicides a l’estiu a Utxesa.

Esquerda mostra el punt on es va localitzar l’abocament de plaguicides a l’estiu a Utxesa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, que proveeix vint-i-cinc pobles d’aquesta comarca i del Segrià, apujarà el preu de l’aigua més d’un 60% a partir de l’any vinent. És la solució per fer-se càrrec de la despesa en electricitat i les obres a la planta potabilitzadora on es renovaran els filtres per evitar episodis de contaminació per plaguicides com els de l’estiu passat, que va deixar els municipis sense servei gairebé un mes (vegeu claus). Segons va explicar el president, Francesc Esquerda, és la primera vegada que es toca el preu de l’aigua en dotze anys ja que les despeses de llum han augmentat un 100% i s’han duplicat els més de 200.000 euros anuals que s’abonaven en aquest concepte.

La pujada serà de 42 cèntims d’euro, per la qual cosa el mínim en el consum passarà de 0,60 a 1,02 euros per metre cúbic gastat; i el màxim, de 0,79 a 1,21 euros. Segons Esquerda, el consum de referència per aplicar l’augment és de 120 litres per habitant i dia. Amb la tarifa màxima es vol evitar el malbaratament i promoure un ús racional de l’aigua que se situaria en un tram mitjà “ja que és segur que els 120 litres es gasten diàriament”.La Mancomunitat compta amb una desena d’estacions de bombatge a la xarxa de servei, la principal a Utxesa, que és on té la captació principal i la que més energia gasta en l’elevació de cabals, va puntualitzar.

També hi ha a Torrebesses, Granyena, Juncosa, l’Albagés, Cervià, Tarrés i el Vilosell, entre altres poblacions. En aquest sentit, Esquerda va tornar a insistir en la necessitat de comptar amb una captació al pantà de l’Albagés, a la cua del canal principal del Segarra-Garrigues, per tenir aigua conduïda per gravetat i de qualitat. Precisament, per millorar la qualitat del subministrament la Mancomunitat haurà d’invertir 1,5 milions a renovar els filtres de la planta potabilitzadora, on l’estiu passat es va substituir el carboni actiu per eliminar plaguicides.

Esquerda va indicar que compten amb ajuts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).L’increment va ser aprovat per unanimitat dels municipis que ara hauran de decidir com l’apliquen, si apujant taxes o assumint-la als pressupostos.

tracking