SEGRE

MOBILITAT SEGURETAT

Intel·ligència artificial per alertar de ciclistes a la carretera N-145 entre la Seu i Andorra

Trànsit preveu també un sistema d'avís de fauna salvatge

El túnel del Bordar, a la carretera N-145.

El túnel del Bordar, a la carretera N-145.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El túnel del Bordar, a la carretera N-145, que connecta la Seu d’Urgell amb Andorra, tindrà instal·lat un sistema d’intel·ligència artificial per alertar conductors sobre la presència de ciclistes a la via. Es tracta d’una prova pilot del Servei Català de Trànsit que estarà operativa aquest mateix any i es preveu instal·lar el sistema en unes altres deu vies catalanes el 2023. “Seran carreteres amb gran afluència de ciclistes” i pretenen “millorar la seguretat” dels usuaris.

L’N-145 té una densitat mitjana de trànsit de 15.000 vehicles diaris, amb pics estacionals de fins a 22.000 a l’agost. Un sensor de moviment detectarà l’entrada d’un ciclista a la galeria i automàticament s’activarà un senyal lluminós perquè els conductors sàpiguen que hi ha un ciclista al túnel. Inclourà també senyalització de reducció de velocitat.

Trànsit preveu implementar el segon semestre del 2023 un altre sistema per alertar de la presència de fauna salvatge en calçada d’una carretera. Hi haurà càmeres que detectaran l’animal i activaran senyals lluminosos d’alerta. La prova es farà en tres carreteres de Girona.

tracking