SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

El Segrià cribra 60.000 t de brossa a l'any per tirar-ne menys a l'abocador

Inauguren la planta de selecció després del relleu en la gestió de les instal·lacions

Les autoritats, ahir durant la visita a les instal·lacions de la nova planta de selecció de l’abocador.

Les autoritats, ahir durant la visita a les instal·lacions de la nova planta de selecció de l’abocador.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Segrià farà el cribratge de 60.000 tones d’escombraries a l’any per tirar menys residus a l’abocador comarcal de Montoliu. Ho farà a la nova planta de selecció que es va inaugurar ahir de forma oficial després de mesos en funcionament. En aquestes instal·lacions es recuperaran materials que es poden reaprofitar, com plàstics o llaunes, que es dipositen incorrectament als contenidors grisos.

També s’ha millorat la planta de compostatge de residus orgànics, que podrà tractar fins a 15.000 tones a l’any d’aquesta fracció dels rebutjos. Totes aquestes actuacions comportaran una reducció dels residus que acaben dipositats a l’abocador, la qual cosa implicarà allargar-ne la vida útil. Actualment es calcula en 15 anys, segons va explicar la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas.

Per la seua part, el president del consell del Segrià i del consorci de residus comarcal, David Masot, va explicar que la mitjana de reciclatge a la comarca és de més del 60%. No obstant, va constatar grans diferències: en els 22 municipis on s’aplica la recollida porta a porta se situa entre el 75% i el 80%, mentre que en els altres 15 amb illes de contenidors és entre el 42% i el 45%. L’acte d’inauguració d’ahir es va celebrar després del relleu en la gestió de les instal·lacions.

La va assumir FCC i Arnó després de l’acord amb Romero Polo i Valoriza, que es van fer càrrec de les obres d’ampliació, arran de la sentència que va anul·lar l’adjudicació del contracte de les obres i de la gestió durant un període de 10 anys. Respecte a l’ampliació de l’abocador, ha costat uns 20 milions d’euros, que ha pagat l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

El Govern evita posicionar-se sobre el dipòsit de residus a Seròs

La Generalitat va evitar ahir posicionar-se sobre l’abocador industrial que el grup TMA projecta a Seròs.

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, va explicar que “és en un tràmit molt incipient” i que “quan arribi a informació pública o a tràmits superiors farem aportacions com a Govern”. També va assegurar que són conscients de l’oposició que aquest projecte genera a la comarca. El consell, ajuntaments i regants del sud del Segrià van anunciar que hi al·legaran en contra.

tracking