SEGRE

ESNOTICIA

Un treball d'altura durant tot l'any

Les estacions preparen cada temporada quan hi ha neu de l'anterior a les pistes || Sembrar gespa, revisar remuntadors i canons i contractar personal, algunes tasques

5. Revisió a Port del Comte. Cada any es desmunten tots els balancins dels telecadires per revisar i analitzar el desgast.

5. Revisió a Port del Comte. Cada any es desmunten tots els balancins dels telecadires per revisar i analitzar el desgast.BAQUEIRA BERET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per molt que sembli que les estacions d’esquí comencen al novembre el compte enrere, la preparació de la següent temporada és una tasca que s’escomet quan encara hi ha esquiadors de l’anterior a les pistes. Dissenyar les ofertes comercials, analitzar les previsions meteorològiques i preveure la contractació de personal són algunes de les tasques que més ocupen els seus responsables.

Quan les últimes neus es fonen i les estacions apaguen els remuntadors, el primer que fan els operaris és revisar les xarxes i altres elements de protecció com són els matalassos. Les que tenen cotes altes descobertes de bosc reparen també el paravent de fusta que hi ha en els marges de les pistes, que serviran per protegir la neu del vent i acumular-la, a fi de disposar-ne per distribuir-la després segons les necessitats del domini.

El desmantellament i la neteja dels sistemes de producció de neu, així com la reparació de possibles fuites d’aigua a les canonades, són altres tasques que més dedicació requereixen. Sobretot en estacions grans com Baqueira, que amb 700 canons suma gairebé els mateixos que la resta de complexos lleidatans junts. Quan torni el fred i els canons es muntin de nou a les respectives arquetes, s’aprofitarà per renovar les boqueres d’aspersió per d’altres que vaporitzin millor l’aigua i siguin més eficients.

Quant als remuntadors, a la primavera es desmunten peça per peça per revisar-ne el desgast, mentre que la tardor es reserva per portar a terme les proves de càrrega i de frenada una vegada han estat muntats de nou. Per a això s’utilitzen recipients plens d’aigua o blocs de formigó, que els posen a la seua màxima capacitat.

També és el moment de provar els motors auxiliars, imprescindibles per evacuar l’estació en cas de fallada elèctrica. Així mateix, els remuntadors han de passar diferents proves depenent de la seua antiguitat, i quan compleixen 25 anys, com serà el cas del telecadira de Tavascan aquesta temporada, han de passar una revisió extraordinària i exhaustiva supervisada per Territori.

D’altra banda, s’ha comprovat que una bona capa de vegetació ajuda a compactar la neu. És per això que les estacions procuren que les seues pistes semblin camps de golf els mesos d’estiu.

Les grans sembren les muntanyes amb camions i tractors, mentre que altres de més petites com Tavascan opten per a pasturar ramats d’ovelles en les pistes a fi d’adobar-les de forma natural. En aquest sentit, van movent el camp clos per cobrir una superfície més gran.

Una altra tasca important reservada per a l’estiu és la d’aclarir les pistes de pedres i branques, tant per a la seguretat dels esquiadors com perquè les màquines trepitjaneu puguin treballar millor.

D’altra banda, Port del Comte i Baqueira disposen d’una màquina que tritura pedres, mentre que altres estacions realitzen aquesta tasca de forma manual. Paral·lelament, algunes pistes són modificades amb l’objectiu de canviar-ne la dificultat, mentre que d’altres es dibuixen per primera vegada.

Fer provisió de sal i revisar la flota de vehicles són dels últims elements que es ratllen a la llista abans que la neu torni a cobrir les muntanyes. Mentrestant, els treballadors que poden gaudeixen també d’uns dies de vacances

Els remuntadors han de passar proves de càrrega i de frenada depenent de la seua antiguitat

Nova moto de neu i millores al refugi

L’estació de Tavascan, que és l’única de titularitat municipal d’esquí alpí de Lleida, ha adquirit per a aquest any una moto de neu per facilitar el desplaçament del personal de manteniment i de rescats, així com un vehicle per netejar la neu.

D’altra banda, també ha portat a terme actuacions de millora al refugi de la Pleta del Prat, que té previst obrir avui les portes de la mà de nous gestors, per dotar-lo d’una major eficiència energètica; ha rehabilitat el magatzem d’aliments i ha reparat la impermeabilització de les terrasses.

Nou telecadira i més domini esquiable

Amb el nou telecadira del Dossau l’estació assoleix els 170 quilòmetres de domini esquiable. Així mateix, estrena tres noves pistes: Montgarri, Passada d’Auba i Tortuga 2.

Aquesta última substitueix l’antiga Lenhadors, que ha estat remodelada per facilitar la baixada als esquiadors de nivell mitjà. D’altra banda, Baqueira ha adquirit tres noves trepitjaneu que se sumen a les 15 que ja tenia i ha ampliat la xarxa d’innivació artificial, assolint uns 700 canons amb 769 arquetes on instal·lar-los, amb la qual cosa cobreix el 58% de superfície.

Millores energètiques i en els sistemes de drenatge

L’estació del Solsonès va invertir la passada temporada 600.000 euros en canons de neu més eficients. Aquest any, els seus esforços s’han centrat a millorar el sistema de recollida d’aigües i una aposta per les energies renovables, mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques i recursos hidroelèctrics.

Així mateix, ha asfaltat un pàrquing amb capacitat per a més de 200 vehicles i ha instal·lat més de 700 metres lineals de paraneus, a banda de consolidar talussos de les seues pistes i construir murs per evitar la caiguda de pedres en el circuit.

Dos noves pistes i el Pla de Vaques, asfaltat

L’estació a l’Alta Ribagorça ha asfaltat l’aparcament principal del Pla de Vaques, que compta amb 730 places per a vehicles de diferents mides, i han habilitat dos noves pistes al seu mapa: Regalèssia i Carreretes.

La primera, blava, compta amb una longitud de 2.200 metres i un desnivell de 363 metres, mentre que la segona, roja, mesura 1.112 metres amb un desnivell de 253 metres. En l’àmbit esportiu, acollirà els Campionats del Món d’Esquí de Muntanya, que tindran lloc entre el 27 de febrer i el 5 de març.

Mirador astronòmic i pàrquing d’autocaravanes

Una de les grans novetats de l’estació és la instal·lació d’un mirador astronòmic a prop de l’Hotel Port Ainé per poder observar des d’allà les constel·lacions.

Així mateix, ha asfaltat l’aparcament de la Rabasta, amb uns 9.000 metres quadrats i amb capacitat per a 290 vehicles, i ha reservat unes quaranta places per a autocaravanes a dos zones contigües a l’aparcament de Roní.

D’altra banda, una de les novetats de totes les estacions que formen part de Ferrocarrils és la de cobertura wifi estable en tot el seu domini esquiable.

Mantindran el seu horari i Tavascan instal·la paravent

Quant a les pistes de Lleida que formen part de la Mancomunitat d’Esquí Nòrdic, que són Sant Joan de l’Erm, Aransa, Lles, Tuixent-la Vansa, Virós-Vall Ferrera i Tavascan, totes han portat a terme tasques per desbrossar les seues pistes de nòrdic i circuits de raquetes així com talat arbres que es trobaven en els marges d’aquests.

L’estació de Tavascan, al Pallars Sobirà, ha instal·lat nous trams de paravent per acumular neu i redistribuir-la amb la màquina pisanieves.

Malgrat que no han obert encara les instal·lacions, totes preveuen mantenir el mateix horari que l’última temporada, que és de 9 a 17 hores. Tavascan, de 9 a 16 hores.

Pista de túbing i una altra màquina per a forfets

Espot Esquí ha instal·lat aquest any una pista de túbing al Parc Lúdic, a la cota 2.000 i al costat de la zona de debutants. D’altra banda, també ha col·locat una nova màquina de venda de forfets a la cota 1.500, a fi de reduir cues als visitants per accedir a les pistes.

Pel que fa a la seua agenda, Espot preveu acollir aquesta temporada els Mundials FIS de paraesquí, on esportistes de tot el món es desplaçaran a aquesta estació del Pallars per competir en les disciplines de descens, supergegant, gegant i eslàlom.

1. Revisió de canons a Espot. Les pistes proven els sistemes d'innivació a la primavera, a fi de detectar fissures en canonades i optimitzar el rendiment.

1. Revisió de canons a Espot. Les pistes proven els sistemes d'innivació a la primavera, a fi de detectar fissures en canonades i optimitzar el rendiment.BAQUEIRA BERET

2. Ovelles a Tavascana. La vegetació ajuda a fixar la capa nivel a les pistes. Tavascan utilitza ovelles per abonar la superfície.

2. Ovelles a Tavascana. La vegetació ajuda a fixar la capa nivel a les pistes. Tavascan utilitza ovelles per abonar la superfície.BAQUEIRA BERET

Les estacions de Port Ainé, Port del Comte i Boí Taüll han pavimentat aquest any alguns dels seus aparcaments, per fer les pistes més accessibles als visitants i millorar la circulació els dies d'alta afluència.

Les estacions de Port Ainé, Port del Comte i Boí Taüll han pavimentat aquest any alguns dels seus aparcaments, per fer les pistes més accessibles als visitants i millorar la circulació els dies d'alta afluència.BAQUEIRA BERET

Entre les novetats d'aquest any a l'estació de Tavascan destaca la nova cobertura wifi al refugi de la Pleta del Prat. Val a destacar que a la zona només hi ha cobertura mòbil d'una companyia telefònica.

Entre les novetats d'aquest any a l'estació de Tavascan destaca la nova cobertura wifi al refugi de la Pleta del Prat. Val a destacar que a la zona només hi ha cobertura mòbil d'una companyia telefònica.BAQUEIRA BERET

3. Hidrosembrats a Baqueira. Al tenir una major superfície, Baqueira utilitza camions i tractors per sembrar les pistes.

3. Hidrosembrats a Baqueira. Al tenir una major superfície, Baqueira utilitza camions i tractors per sembrar les pistes.BAQUEIRA BERET

4. Proves de càrrega a Boí Taüll. Blocs de formigó i sacs d'aigua serveixen per simular la càrrega prevista en els telecadires.

4. Proves de càrrega a Boí Taüll. Blocs de formigó i sacs d'aigua serveixen per simular la càrrega prevista en els telecadires.BAQUEIRA BERET

tracking