SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

La Generalitat avala que Tracjusa opti a fons Next Generation per produir biogàs

La petició d'ajuts no inclou el procés per obtenir gas d'escombraries urbanes || Encara que forma part del projecte per fer viable la planta de purins de Juneda, tancada per l'escalada del combustible

Imatge d’arxiu de les instal·lacions de Tracjusa.

Imatge d’arxiu de les instal·lacions de Tracjusa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat avala que la planta de tractament de purins de Tracjusa opti a fons Next Generation de la UE per produir biogàs. Els propietaris, la cooperativa GAP, no han inclòs a la petició d’ajuts el procés per per obtenir gas d’escombraries urbanes, ja autoritzat i objecte d’oposició veïnal i ecologista. Tanmateix, aquesta tecnologia continua formant part del projecte per fer econòmicament viable el complex de Juneda.

Fa mesos que aquest està tancat com a conseqüència de l’escalada dels preus del gas natural que fa servir per assecar dejeccions procedents d’un centenar de granges de les Garrigues. Rebre el suport de la Generalitat és un factor que atorga punts en el procés d’avaluació dels projectes que aspiren a rebre fons Next Generation. El departament d’Acció Climàtica va corroborar haver-lo brindat a Tracjusa, encara que va puntualitzar que només per a l’obtenció de biogàs.

Va afegir que també ha donat aquest mateix aval a altres iniciatives a Catalunya basades en aquesta tecnologia, que la conselleria vol promoure en el marc de l’estratègia d’energies renovables.La planta de Tracjusa opta a subvencions de la UE per multiplicar per quatre la seua producció de biogàs, depurar-la mitjançant la tecnologia coneguda com upgrading per obtenir biometà. D’aquesta manera podrà comercialitzar-lo com a gas d’origen renovable i injectar-lo a la xarxa de distribució gasística, tal com plantegen altres projectes en curs a les comarques lleidatanes. Fer-ho suposa una inversió de 37 milions d’euros.

Si el complex de Juneda obté la subvenció, aquesta podria oscil·lar entre els 3,5 i els 4 milions d’euros.La producció de biogàs i la seua depuració formen part del projecte conegut com Biogap, que inclou les instal·lacions ja autoritzades de Nova Tracjusa per obtenir gas d’escombraries i els afegeix també a altres com panells solars per a la producció d’hidrogen verd i equips de captació de diòxid de carboni per a usos industrials. La inversió necessària per completar-lo s’estima en 72 milions i representaria passar de tractar 100.000 tones de purins a l’any a 400.000. Acció Climàtica, crítica en el seu dia amb Nova Tracjusa, dona suport a la seua evolució, Biogap.

Tanmateix, l’oposició veïnal i ecologista es manté malgrat els canvis en el projecte.A l’espera de la resolució d’ajuts, Tracjusa podria reprendre el tractament de purins a partir del mes de desembre, si aleshores es manté el descens en el preu del gas que ha permès reobrir altres instal·lacions clausurades com la d’Alcarràs. El propietari d’aquesta última, el grup Capwatt, preveu mantenir l’activitat només mentre sigui econòmicament viable, per la qual cosa no descarta nous tancaments.

tracking