SEGRE

INFRAESTRUCTURES TREN

Ausculten pendents i instal·len nous sensors per prevenir allaus a la línia de la Pobla

FGC amplia el desplegament d'aquests dispositius de vigilància remota a la zona del congost de Terradets || Aquesta tecnologia millora la seguretat en episodis de tempestes, freqüents en els últims anys

Imatge d’arxiu del tren descarrilat el març del 2021 entre Santa Linya i Àger.

Imatge d’arxiu del tren descarrilat el març del 2021 entre Santa Linya i Àger.FGC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) amplia els sistemes de detecció automàtica d’allaus i despreniments de roques a la línia de la Pobla de Segur. Ho fa amb l’auscultació dels pendents i vessants de la zona de Terradets i amb equips de vigilància remota, que permeten establir connexions en zones de difícil accés i contribuir a fer-les més segures davant de DANA, fortes tempestes i incendis, que poden agreujar-se en el futur com a conseqüència del canvi climàtic. Fonts de l’operadora asseguren que l’objectiu d’aquests treballs és reforçar la seguretat de la línia amb dispositius “intel·ligents” que alerten de la possibilitat de despreniments en la infraestructura.

Aquests treballs a Terradets, que preveuen una inversió de més de 250.000 euros, s’efectuen en una de les zones amb un risc d’allaus alt. Des del despreniment del març del 2021, que va fer descarrilar un tren entre Santa Linya i Àger i va barrar el pas de trens durant un mes, Ferrocarrils i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) van decidir instal·lar sensors als barrancs que recullen dades sobre precipitacions i temperatures, que es transmeten sense fil i permeten reduir els riscos. Es va portar a terme una prova pilot del sistema de monitoratge DAS (Distributed Acoustic Sensing) per determinar si el cable de fibra òptica paral·lel a les vies podia servir per detectar moviments pròxims a les vies.

FGC també ha dotat de sensors les malles antiallaus en més d’una quinzena de pendents al costat de les vies entre Balaguer i la Pobla de Segur. Si detecten pes addicional com a conseqüència de la caiguda de roques, emeten senyals que adverteixen del perill a maquinistes, o fins i tot provoquen la parada dels trens. Durant els últims cinc anys, l’operadora ha invertit més de 21 milions d’euros a reforçar la seguretat de la infraestructura.Fonts de FGC asseguren que l’auscultació ajuda a mostrar el comportament dels massissos a llarg termini, per a l’estudi i anàlisi d’indicis d’inestabilitat.

L’ICGC fa una inspecció cada dos anys de tots els pendents de la línia. En els prioritaris per risc geològic i de més altura utilitzen drons. “Tots els pendents dels 89 quilòmetres de la línia de la Pobla estan monitorats i amb un seguiment continu”, van explicar.

Van apuntar que les actuacions de protecció s’executen segons la priorització que determina el Cartogràfic.

tracking