SEGRE

CERTÀMENS 60 EDICIÓ DE LA FIRA DE L?OLI VERGE EXTRA DE LES GARRIGUES

Aragonès, a les Borges: “El de les Garrigues és el millor oli del planeta”

Inaugura la fira i garanteix mesures per rendibilitzar les explotacions

Aragonès va presidir la inauguració del certamen al costat de l’alcaldessa, Núria Palau, i altres autoritats.

Aragonès va presidir la inauguració del certamen al costat de l’alcaldessa, Núria Palau, i altres autoritats.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les Borges Blanques va obrir ahir la 60 edició de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que se celebra aquest cap de setmana, amb més de 70 activitats i un centenar d'expositors, 34 dels quals dedicats a la producció d'oli, que preveuen unes vendes similars a anys anteriors malgrat la falta de producció i l'increment de costos.

“L’oli d’oliva que es produeix a les Garrigues és el millor oli del planeta. És un producte apreciat a tot el món del qual hem de treure pit.” El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reivindicar ahir en la inauguració de la seixantena edició de la Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues a les Borges Blanques “la importància del sector de l’oli a Catalunya” i va insistir que el Govern “continuarà treballant amb totes les eines necessàries per garantir la rendibilitat i la continuïtat de les explotacions catalanes”, va dir. “Les dificultats no han de fer-nos menysprear cap dels actius que tenim al país, tampoc l’agricultura i l’alimentació.”Va remarcar la necessitat de treballar per facilitar la incorporació de joves al camp i assegurar un relleu generacional “imprescindible”.

Aragonès va recordar que entre les mesures que du a terme el Govern destaca la llei d’espais agraris, el banc de terres o el suport al sector agrícola davant d’inclemències climàtiques adverses. Segons Aragonès, el sector de l’oli aposta contínuament “per l’excel·lència” i això ho demostren les més de 350 empreses dedicades a la producció d’oli a Catalunya que ocupen 1.500 treballadors i facturen més de 860 milions d’euros a l’any. “Rebem el llegat d’un paisatge modelat pel cultiu de l’olivera que, juntament amb la vinya i els cereals, és la base de l’alimentació mediterrània.

Sentim-nos orgullosos d’aquest llegat que hem rebut, posem-lo en relleu i garantim-ne el futur”, va dir el president.

El president avala l’aposta contínua del sector per la qualitat i l’excel·lència de l’oli

Durant l’obertura de la fira, Aragonès va estar acompanyat pel president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, que va destacar que el calendari firal de Lleida per a aquest any inclou 183 certàmens, vint-i-sis més que l’any passat, en 103 municipis. Talarn va remarcar el paper de la Fira de l’Oli com un “referent i una fira de país”. Per la seua part, l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, va insistir en la importància del certamen de les Garrigues que “també ajuda a fixar joves al territori i és el millor aparador per presentar les novetats del sector i donar visibilitat als productes agroalimentaris del territori”.

El president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, va reclamar al Govern de la Generalitat eines per evitar l’abandó de terres, afavorir el relleu generacional i flexibilitzar els tràmits amb l’administració. “Totes les inversions que s’han fet durant vint anys en regadiu han de ser profitoses”.

El premi de la Cultura de l’Oli, a l’Escola Agrària de les Borges

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va entregar en el marc de la inauguració de la fira el premi Cultura de l’Oli 2023, que enguany va recaure en l’Escola Agrària de les Borges Blanques, per la seua tasca en la difusió del coneixement sobre el sector de l’oli d’oliva durant mig segle. Va destacar la importància de la formació dels joves per continuar apostant pel sector i que tot això ha de millorar la qualitat del sector i del producte “amb la complicitat de la ciència i del coneixement”, va dir.

Per la seua part, el director del centre, Ramon Baró, va agrair el reconeixement i va posar en relleu el compromís de l’escola amb el sector agrari i els professionals que el formen.

tracking