SEGRE
Habitatges inacabats a Espui que havien de formar part del resort turístic de Vallfosca.

Habitatges inacabats a Espui que havien de formar part del resort turístic de Vallfosca.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sòl urbanitzable a Vielha i a la Torre de Capdella porta anys a la venda sense trobar comprador, després d’una llarga llista de subhastes desertes o amb adjudicacions fallides. Els elevats preus de sortida han frenat fins ara la compra d’aquestes parcel·les, a la qual cosa se sumen unes exigències urbanístiques pràcticament inassumibles en el cas de la vall Fosca. El ministeri de Defensa intenta vendre sense èxit des de fa vint anys els terrenys que, fins a l’any 2000, van acollir la caserna de la companyia d’esquiadors i escaladors de la brigada de muntanya Aragón 1.

Després de la marxa dels militars i la demolició dels edificis, gran part de la superfície va passar a mans de l’ajuntament. Va quedar una parcel·la d’uns 3.000 metres quadrats en què es permet la construcció de noranta habitatges i locals comercials. Ha sortit a la venda almenys quinze vegades a través de subhastes i processos de venda directa.

L’últim es va obrir fa uns mesos i continua en curs. Defensa demana per aquests terrenys 4,6 milions d’euros, un preu que ha anat baixant amb els anys. El 2021 era de 6,3 milions i va arribar a superar els 9 milions.

L’ajuntament sospesa la possibilitat d’adquirir-los, però no abans de les eleccions ni tampoc a qualsevol preu.A la Torre de Capdella, els liquidadors del grup immobiliari Martinsa Fadesa han emprès el cinquè intent en cinc anys de vendre els més de 107.000 metres quadrats a Espui que havien d’acollir el resort turístic de Vallfosca, així com habitatges inacabats i places de pàrquing al poble.El preu de sortida dels terrenys és d’1,7 milions d’euros, un 26 per cent menys que els 2,3 que en demanaven el 2022. Tanmateix, l’edificabilitat permesa ara és molt més baixa que fa quinze anys, quan hi havia 900 habitatges i hotels previstos a la zona. Ara l’aprofitament urbanístic és molt inferior, i les normes urbanístiques exigeixen construir les pistes d’esquí inacabades a la muntanya de Filià alhora que els habitatges al costat del poble d’Espui.

Una propietat que Vielha sospesa adquirir, però no a qualsevol preu

Gran part dels terrenys de l’antiga caserna de Vielha són actualment de propietat municipal i l’ajuntament hi ha habilitat una àmplia superfície d’aparcament. La resta, una mica més de tres mil metres quadrats, segueix en mans del ministeri de Defensa, que ha intentat vendre aquests terrenys sense èxit durant vint anys, a través de subhastes i processos de venda directa que segueixen en curs avui dia.La primera subhasta, celebrada el 2003, es va adjudicar a empresaris que no van dipositar els diners que van oferir pel sòl, amb la qual cosa la licitació es va declarar finalment deserta. A partir de llavors, diferents subhastes i procediments de venda directa han acabat sense comprador per a aquests terrenys, situats al davant de l’avinguda Pas d’Arro.L’ajuntament de Vielha sospesa des de fa temps la possibilitat d’adquirir aquest sòl.

L’alcalde, Juan Antonio Serrano (UA), va apuntar que el consistori podria decidir sobre l’ús d’aquest sòl abans que passi a mans d’un particular. Les possibilitats que això succeeixi, apunta, augmenten a mesura que el preu de la parcel·la descendeix i s’activa el mercat immobiliari.“No és una cosa que hàgim de fer quan només falten uns mesos per a les eleccions”, va puntualitzar Serrano, que va indicar que la decisió no depèn només del preu del sòl, sinó també de com aquesta adquisició afectaria la capacitat de l’ajuntament de contractar crèdits i de fer ús del superàvit municipal.

La fallida més gran de la història va deixar a Espui un escenari d’abandó darrere seu

La fallida de Martinsa Fadesa, la més gran de la història d’Espanya amb un passiu de 7.200 milions d’euros, va deixar darrere seu un escenari d’abandó a Espui.

Va deixar a mitges les obres de les primeres promocions de pisos del resort, un camp de golf gairebé acabat que mai va arribar a obrir i la base del telecadira de l’estació d’esquí inacabada de Vallfosca. A la muntanya de Filià van quedar pilones del remuntador, una bassa i conduccions d’aigua per a innivació artificial. L’ajuntament de la Torre de Capdella espera que el cicle de subhastes arribi a la fi amb l’adjudicació dels terrenys, com a primer pas per poder evitar la degradació dels edificis inacabats i abordar amb els propietaris el futur d’aquesta zona.

Habitatges inacabats a Espui que havien de formar part del resort turístic de Vallfosca.

Habitatges inacabats a Espui que havien de formar part del resort turístic de Vallfosca.SEGRE

Habitatges inacabats a Espui que havien de formar part del resort turístic de Vallfosca.

Habitatges inacabats a Espui que havien de formar part del resort turístic de Vallfosca.SEGRE

tracking