SEGRE

MUNICIPIS PROMOCIÓ

L'empresari xinès amo de la casa senyorial de Bovera hi farà un museu de la Guerra Civil

Juntament amb un centre sobre oliturisme i sobre l'arquitectura del segle XX || És el propietari d'una finca d'unes 200 hectàrees d'oliveres per a la producció d'oli de qualitat que exporta a la Xina

Visita a Mas del Senyor a Bovera de participants en una jornada cultural de les Garrigues.

Visita a Mas del Senyor a Bovera de participants en una jornada cultural de les Garrigues.A.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresari xinès Lam Chuen Ping, amo de la casa senyorial de Bovera, hi instal·larà un museu sobre la Guerra Civil, un centre d’oliturisme i un altre sobre l’arquitectura del segle XX. L’immoble, conegut com Mas del Senyor, forma part de la seua propietat d’unes 200 hectàrees al municipi, majoritàriament d’oliveres per a la producció d’oli de qualitat que exporta a la Xina. El propietari del castell va explicar que l’edifici va acollir un hospital republicà i va detallar que la seua intenció és “explicar el que hi va succeir durant la Guerra, donar a conèixer la trajectòria dels metges que hi van treballar, la història de les persones que van passar-hi i les pràctiques de curació que es van aplicar”.

De fet, aquest any la Generalitat de Catalunya començarà l’excavació de fosses de víctimes de la contesa espanyola en aquest municipi de les Garrigues, algunes de les quals es troben dins de la propietat de Lam Chuen Ping (vegeu el desglossament).En l’actualitat, el castell és buit i té uns 4.000 metres quadrats de superfície utilitzable. El propietari vol obrir-lo al públic per donar-li un ús social i evitar que es deteriori. El va adquirir l’any 2017, enamorat de la seua arquitectura.

Es tracta d’un edifici de primers del segle XX conegut com Mas del Senyor i construït per Jaume Gustà Bondia, que va ser arquitecte municipal de Barcelona a partir del 1916 i pel qual el seu actual amo sent una veritable admiració.Lam Chuen Ping ja ha redactat alguns projectes per a la remodelació de l’històric immoble, i fins i tot els ha presentat a l’ajuntament, segons va indicar l’alcalde, Òscar Acero. També ho ha proposat a la Generalitat, ja que està buscant subvencions de les institucions per posar en marxa la iniciativa.“La conservació d’un edifici tan gran costa molts diners. Estaria bé que la Generalitat s’hi involucrés perquè facilitaria molt els tràmits i la remodelació.

Sembla que el projecte li interessa però no ha concretat si aportarà diners”, va explicar Lam Chuen Ping. Fa més de 50 anys que l’empresari xinès viu a Espanya i fa sis que va decidir comprar la finca d’oliveres de Bovera que té en explotació. De les gairebé 200 hectàrees, vora la meitat estan plantades d’oliveres en sistema superintensiu per aconseguir un producte d’excel·lència per exportar. Un altre dels objectius del promotor és entrar en el sector de la fruita dolça de Lleida també per exportar al seu país.

Excavació a la primavera de fosses trobades dins de la finca

La Generalitat va anunciar a finals de l’any passat que duplicarà el pressupost destinat a les intervencions en fosses de la Guerra Civil i el franquisme, i una de les primeres actuacions d’aquest any tindrà lloc a Bovera. Està previst que les excavacions comencin al març o a l’abril.

El departament de Justícia, Drets i Memòria destinarà 4.494.661 euros per ampliar els treballs de localització, recuperació i anàlisi antropològiques i genètiques de restes òssies humanes. Una de les primeres actuacions en el Pla de Fosses 2023-2025 serà en aquest municipi de les Garrigues. L’empresari xinès, per la seua part, facilitarà aquests treballs a la seua propietat per poder impulsar el museu sobre la Guerra Civil al Mas del Senyor.

No obstant, Lam Chuen Ping va indicar que analitzarà si hi ha afectació a l’explotació d’oliveres i que espera que l’informin sobre els treballs que es duran a terme en la seua explotació.

tracking