SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

L'escorxador de Mollerussa rebrà energia de més de set hectàrees de panells solars

La càrnia Grup Jorge els instal·larà en terrenys pròxims a l'aeròdrom del Pla d'Urgell, a l'Alt de la Serra de Torregrossa || Adquireix 40 hectàrees de secà a Miralcamp per a una futura ampliació

La finca en la qual es preveu la planta a la Serra de Torregrossa, pròxima a l’aeròdrom de Mollerussa.

La finca en la qual es preveu la planta a la Serra de Torregrossa, pròxima a l’aeròdrom de Mollerussa.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La càrnia Grup Jorge, titular de l’escorxador de Mollerussa, projecta construir una planta fotovoltaica en una superfície de 7,5 hectàrees a l’Alt de la Serra del municipi de Torregrossa. Serà una instal·lació d’autoconsum per subministrar energia a l’escorxador de la capital del Pla d’Urgell.

Així ho van confirmar responsables de la companyia, que van indicar que han iniciat la tramitació del projecte davant l’ajuntament de Torregrossa i la conselleria d’Acció Climàtica de la Generalitat.

Les mateixes fonts van assenyalar que la planta estarà ubicada en una zona rústica de secà, al costat de l’aeròdrom de la Serra, al límit amb els termes municipals de Mollerussa i Miralcamp. Van afegir que requerirà una subestació per evacuar l’energia que generaran les plaques fotovoltaiques. Una part serà per a l’escorxador de Mollerussa i la resta es bolcarà a la xarxa elèctrica.

S’ha optat per instal·lar-la a prop de la zona industrial càrnia que té la firma per facilitar l’evacuació de l’energia, reduir-ne el possible impacte paisatgístic i ajustar-se als requisits de la Generalitat sobre l’ordenació de les plantes solars.

A banda de les 7,5 hectàrees a l’Alt de la Serra de Torregrossa, el Grup Jorge també ha adquirit 40 hectàrees agrícoles més al municipi de Miralcamp, la majoria de les quals ja s’ha llaurat i sembrat amb cereal d’hivern, especialment ordi.

En els dos últims anys el grup ha anat comprant petites finques en zones de secà, tot i que també d’horta, que ha transformat en grans parcel·les. Fonts de la l’empresa van apuntar que la companyia disposa de més de 6.000 hectàrees destinades al sector agrícola a tot el territori espanyol.

En el cas del Pla d’Urgell, més de 30 hectàrees es destinaran a ús agrícola i la resta, majoritàriament al terme de Miralcamp, permetran disposar de prou terreny com per ampliar en un futur la planta fotovoltaica i proveir l’escorxador. Actualment, la divisió d’energia del Grup Jorge té en funcionament diferents plantes amb una potència de 52 megawatts (MW). Aquestes instal·lacions generen 98 gigawatts/hora (GWh) cada any.

L’alcalde de Torregrossa, Josep Maria Puig, va avançar que el grup ja ha iniciat la tramitació davant l’ajuntament, malgrat que no disposen encara del projecte definitiu “perquè van ampliar la superfície”. Per aquesta raó no han sol·licitat llicència d’obres.

Pla director per protegir la Serra i els Tossals de Torregrossa

Bell-lloc, Fondarella, Miralcamp, Mollerussa, Sidamon i Torregrossa han anat aprovant en els seus plens el pla de desenvolupament d’activitats i usos de la Serra i els Tossals de Torregrossa.

Aquesta planificació haurà de regular les activitats en aquest àmbit preservant els seus valors naturals. El document va ser redactat per la UdL per encàrrec de Ponent Actiu i finançat pel Feder a través de la Diputació. Planteja quines activitats poden desenvolupar-se en aquest espai de més de 1.200 hectàrees que inclou terrenys d’aquests sis municipis del Pla d’Urgell.

Mollerussa va aprovar el pla l’octubre del 2022 i per a l’alcalde, Marc Solsona, “estableix el règim d’usos, activitats i futures edificacions”. El de Torregrossa, Josep Maria Puig, va afegir que també vol salvaguardar patrimoni natural com els Tossals de les Tenalles, la carrerada reial o l’espai protegit (PEIN) dels Tossals de Torregrossa.

tracking