SEGRE

Àngel Ros deixa de ser ambaixador d'Espanya a Andorra

Portava des del 2018 al càrrec, i el substituirà el gironí Carlos Pérez-Desoy

Àngel Ros

Àngel RosSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el relleu d'Àngel Ros com a ambaixador d'Espanya a Andorra. Ros, de 70 anys, havia demanat el seu relleu com a ambaixador. Carlos Pérez-Desoy, de Girona, serà el seu relleu.

Àngel Ros ha sigut ambaixador espanyol a Andorra des de l'agost del 2018. Va rellevar el diplomàtic barceloní Manuel Montobbio, que era ambaixador al país pirinenc des de juliol de 2014. En el moment del nomenament, Àngel Ros portava 14 anys al capdavant de la Paeria de Lleida. Va accedir a l’alcaldia de Lleida el 2004 i va revalidar el càrrec d’alcalde el 2007, 2011 i 2015.

Una vida política a Lleida

Àngel Ros (Lleida, 1952) va partir de ser pràcticament un desconegut per a la ciutadania en els seus inicis, però va aconseguir una popularitat que el va portar a aconseguir una fita històrica que ni tan sols va assolir el seu predecessor, Antoni Siurana, que va encadenar dos majories absolutes consecutives. 

Va heretar l’alcaldia de Lleida l’any 2004 quan l’històric Antoni Siurana, que l’havia fitxat per a la seua llista, va renunciar després de 22 anys al ser nomenat conseller d’Agricultura. Llavors pocs el coneixien, però després d’un insistent treball de camp i l’assistència constant a actes a la ciutat, el 2007 va aconseguir vèncer en les municipals per una clara majoria absoluta. A les eleccions del 2011 va revalidar els quinze edils de l’anterior mandat i va assolir així un rècord que no havia aconseguit Siurana: encadenar dos majories absolutes seguides. A més, Lleida es va convertir en un bastió per als socialistes, ja que llavors van encaixar una patacada de consideració a la resta de Lleida, Catalunya i Espanya. 

Fins aleshores, els seus mandats es van caracteritzar per l’impuls de grans obres com el palau de congressos (la Llotja), el pont de Príncep de Viana, el cobriment de les vies, la passarel·la dels Maristes o la nova caserna de la Guàrdia Urbana, promesa reiteradament des de l’època de Siurana. També va donar un impuls definitiu al parc científic i agroalimentari de Gardeny, així com a l’educació, amb la construcció de diverses escoles bressol i la concessió de centres oberts per complementar l’educació a nens i joves en risc d’exclusió social. Una altra de les obres materialitzades durant el seu mandat, tot i que impulsada per l’Estat, va ser l’adequació de l’antic convent del Roser en Parador Nacional de Turisme. En canvi, altres projectes no van arrelar, com la conversió de les Basses en un parc familiar dedicat als Barrufets anunciada el 2014, que no va aconseguir il·lusionar la ciutadania i va acabar en res.

A partir del 2015 Ros va començar a patir desgast. El conflicte amb la llavors primera tinenta d’alcalde, Marta Camps, a qui va destituir, li va passar factura, encara que Anticorrupció i Antifrau no van trobar les irregularitats que havia denunciat. Aquell mateix any hi va haver eleccions municipals i Ros només va aconseguir vuit edils, lluny de la majoria absoluta, fixada en catorze, assolida en els dos comicis anteriors. Va pactar el cartipàs amb Cs, a canvi de potenciar el bilingüisme a la ciutat, entre altres qüestions, i també li va donar suport el grup popular, que s’ha mantingut durant tot el mandat en la majoria de projectes.

Aquesta situació va coincidir amb l’auge del procés independentista a Lleida i la resta de Catalunya, el beneplàcit dels socialistes a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya per part del Govern central del PP, l’ofensiva judicial contra el procés, amb la seua patinada l’1-O quan va dir, en un primer moment, que l’actuació de la policia va ser “proporcionada”, i amb l’entrega obligada de les obres del Museu a Sixena. Això va comportar que a les múltiples manifestacions independentistes, i d’una altra índole, se sentissin crits de “Ros, dimissió” i que fos esbroncat a la inauguració de l’exposició de l’obra Presos polítics al Museu.

Ambaixador a Andorra

Com a ambaixador a Andorra, Àngel Ros ha hagut d'enfrontar-se en un conflicte territorial entre Lleida i Andorra, els límits del qual es van posar en dubte durant unes obres d'instal·lació d'un parc solar a la zona del Planell de la Tossa. Ros va formar part de la comissió bilateral entre Andorra i Espanya per mediar en el conflicte territorial. 

tracking