SEGRE

TERRITORI CANVI AL MAPA COMARCAL

El Parlament avala que Torà i Biosca passin al Solsonès després de 13 anys de reivindicacions

Acord pràcticament unànime perquè aquests dos municipis de la Segarra canviïn de comarca després de les eleccions municipals || Els plens dels dos ajuntaments hauran de ratificar aquesta decisió

El ple va aplaudir la votació. A dalt a la dreta, els dos alcaldes.

El ple va aplaudir la votació. A dalt a la dreta, els dos alcaldes.CANAL PARLAMENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Parlament va aprovar ahir que Torà i Biosca passin de la Segarra al Solsonès, un canvi que implica també passar de la vegueria de Ponent a la de la Catalunya Central. La proposició de llei del PSC es va aprovar de forma pràcticament unànime, amb 111 vots a favor, cap en contra i només set abstencions de diputats de Vox. El text finalment aprovat incorpora una esmena pactada entre socialistes i Junts, que condiciona el canvi de comarca al fet que els plens dels dos ajuntaments el ratifiquin per majoria absoluta.

Les esmenes d’ERC i la CUP que demanaven una consulta popular van ser desestimades, al·legant que ajornarien el procés fins a quatre anys. L’acord del Parlament arriba després de 13 anys de reivindicacions d’aquests dos municipis. “És un dia històric”, va afirmar satisfet l’alcalde de Torà, Magí Coscollola (ERC), que va assistir al ple juntament amb el seu homòleg de Biosca, Josep Puig (Junts): “Hem esperat molts anys el canvi de comarca i ara s’ha fet efectiu gràcies al PSC”, va assenyalar aquest.

Els dos esperen que formar part del Solsonès i la vegueria de la Catalunya central suposi més inversions i ajuts per als seus municipis. En canvi, per al president del consell comarcal de la Segarra, Francesc Lluch (ERC), “és una jornada de dol” per a aquesta comarca, ja que “estem en franc desavantatge”. Lluch va reconèixer que estar a la Catalunya Central suposa tenir més ajuts que a la de Lleida.

“Aquí juguem en una divisió inferior i l’equilibri territorial de les zones despoblades no l’han tingut mai en compte”, va lamentar. Quedarà per després de les municipals la negociació dels consells per al traspàs dels serveis públics, patrimoni i personal. Lluch va apuntar que serà un procés “progressiu i complex”.

Amb la marxa de Torà i Biosca al Solsonès, la Segarra perd un 7% dels actuals 23.000 veïns i un 23% de la superfície de la comarca. Aquesta ja va perdre el 1938 el 40% de l’extensió que havia tingut fins llavors, amb el pas de pobles a l’Anoia, la Conca de Barberà i l’Urgell. La segregació de Torà i Biosca es percep entre sectors de la comarca com un primer pas per a la també reivindicada marxa de Sant Guim de Freixenet a l’Anoia i de Sanaüja a la Noguera.

tracking