SEGRE

MUNICIPIS CERTAMEN

Vinaixa celebra la Fira de l'Oli i la Pedra i inaugura la renovada Casa de Poblet

El certamen, amb més de trenta parades, tanca el cicle de fires dedicades a l'oli

La presentació de la Fira de Vinaixa, ahir a la Diputació.

La presentació de la Fira de Vinaixa, ahir a la Diputació.D.LL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vinaixa celebra del 24 al 26 d’aquest mes la vintena edició de la Fira de l’Oli i la Pedra, que tanca el cicle de certàmens dedicats a l’oli que va començar a finals de l’any passat. Servirà per inaugurar la Casa de Poblet després de més de tres anys d’actuacions per frenar-ne la degradació i dedicar-la a usos socials, segons va explicar l’alcalde, Josep Maria Tarragó. La inversió per recuperar aquest edifici del segle XIV, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), supera els 200.000 euros i el consistori compta amb subvencions de Cultura.

S’han inventariat tots els elements, refet la coberta, sanejat els forjats, consolidat l’estructura i condicionat la façana i tots els seus elements arquitectònics. L’edifici, en el qual antigament vivien els monjos de Poblet, l’inaugurarà la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, encarregada també d’obrir la fira, dissabte al matí.El divendres 24 tindrà lloc una xarrada per presentar el banc de terres de les Garrigues, destinat a proporcionar finques a joves agricultors, i una visita nocturna pels carrers de la població il·luminats amb llums d’oli. El dissabte 25 el dia començarà amb una caminada per les fonts i els elements de pedra seca de la població, a la qual seguirà la inauguració del certamen.

A més de les rutes pel centre històric hi haurà itineraris guiats per explicar la transformació de la pedra, els molins i una visita i explicació sobre la rehabilitació d’una construcció artesanal de pedra a càrrec de Carles Rubio. També hi haurà demostracions gastronòmiques, tallers de menjar i degustació de vins. Diumenge es farà la ruta per les esteles funeràries.

Una trentena de parades de productes de proximitat, d’artesania i alimentació estaran presents als carrers.

tracking