SEGRE

MUNICIPIS ACTES

Un carrer d'Almenar passa del nom d'un franquista al d'una represaliada

De Jordana de Pozas a Manolita Susagna, una de les poques dones del nomenclàtor

La presentació de l’acte de diumenge a la Diputació.

La presentació de l’acte de diumenge a la Diputació.D.LL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenar celebrarà aquest diumenge l’acte en el qual canviarà el nom del carrer Luis Jordana de Pozas, vinculat al franquisme, i el dedicarà a Manolita Susagna, represaliada després de la Guerra Civil. Aquesta decisió arriba després de mesos d’investigacions i tràmits que han precedit aquest canvi en el nomenclàtor municipal. L’ha promogut l’ajuntament en col·laboració amb l’entitat Almenar Memòria Històrica.

L’alcaldessa, Teresa Malla, va indicar que d’aquesta forma també es corregeix el fet que a la localitat hi hagi molt pocs carrers amb noms femenins. “En el seu dia vam canviar el nom d’una plaça, ara de la Llibertat, i tambien tenim una altra plaça dedicada a la política Neus Català”, va dir. “Al marge de les via dedicats a santes i verges i el carrer Tàlia i Diana, no hi ha carrers dedicats a personalitats femenines”, va afegir.

Per la seua part, el portaveu d’Almenar Memòria Històrica, Josep Gilart, va indicar que Manolita Susagna “mereix tenir un carrer a la població tant des del punt de vista històric com humà”. Va explicar que Jordana de Pozas “té un carrer al poble perquè va promoure algunes obres a la població. Tanmateix, Susagna és natural d’Almenar i va ser represaliada durant la Guerra Civil, la qual cosa la va obligar a refugiar-se a França amb el seu fill”.Després de retrobar-se amb el seu marit durant la Segona Guerra Mundial van ser enviats al camp de concentració d’Argelers, on ella va començar a cosir i pentinar, ja que era perruquera.

“Pentinava la dona de director del camp, per la qual cosa va tenir alguns privilegis”, va dir Gilart. Tant ell com Malla van indicar que el canvi de nom no ha tingut oposició veïnal ni en el consistori. Almenar ja va retirar de l’església una placa amb els noms de caiguts del bàndol franquista. És al museu local.

tracking