SEGRE

ESPORT NEU

Les pistes creen zones d'esquí de muntanya

Les estacions abalisen itineraris per evitar col·lisions

Un esquiador de muntanya, ascendint a les pistes de Port Ainé

Les pistes creen zones d'esquí de muntanyaM. Codinas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada vegada són més els esportistes que practiquen esquí de muntanya a les pistes d’esquí malgrat que no necessiten remuntadors. La seguretat que ofereixen les estacions així com la neu produïda quan aquesta escasseja en altres llocs són alguns dels motius. A causa de l’auge d’aquesta disciplina, que serà olímpica el 2026 i que consisteix a ascendir cims ajudant-se d’unes cobertes a les taules per baixar després esquiant, els complexos del Pirineu lleidatà treballen per millorar la convivència entre els clients i altres usuaris de la muntanya, a fi d’evitar col·lisions entre els que ascendeixen i els que descendeixen per les pistes.

En el cas de Baqueira, ha senyalitzat quatre itineraris fora de pistes destinats exclusivament a l’ascens. També les estacions de FGC, que són les primeres a Catalunya a oferir un forfet específic als amants d’aquest esport amb avantatges i descomptes, han abalisat diversos recorreguts (quatre a Espot, quatre a Port Ainé i quatre a Boí Taüll) de diferents dificultats. A les seues pàgines web es poden descarregar les rutes per poder seguir-les amb un GPS.

Port del Comte, que ja ha tancat aquesta temporada, limita la seua pràctica a abans de les 9 del matí, quan encara no hi ha esquiadors, o a la zona de l’Estivella, tancada al públic durant la temporada. Finalment, Tavascan ha apostat per atreure aquest perfil d’esportista i ofereix també un espai per fer pràctiques guiades de rescat d’allaus.

Instal·laran controls d’accés als circuits de nòrdic i raquetes

Les estacions de nòrdic instal·laran controls d’accés a l’entrada dels circuits d’esquí i itineraris de raquetes. Serà una de les novetats de la temporada que ve i es finançarà amb els 1,7 milions d’euros que rebrà Tot Nòrdic dels fons Next Generation. L’ajuda inclou altres inversions en els àmbits de transició verda i ecològica; millora de l’eficiència energètica; transició digital i competitivitat.La directora de Tot Nòrdic, Imma Obiols, va explicar en aquest sentit que amb aquesta mesura “volem evitar que gent utilitzi les pistes d’esquí i els itineraris de raquetes sense pagar”, i va afegir que “el forfet de raquetes només costa 7 euros i el de nòrdic 14,5 euros, i és el que ens permet netejar les carreteres i els accessos així com preparar l’estació”.

L’alpí manté obert el 43% de les pistes, ja sense Port del Comte

La calor inusual d’aquest març, que ha avançat el desglaç, també ha perjudicat les estacions d’esquí. Les de nòrdic estan tancades des de mitjans de mes, fa dos setmanes que Port del Comte no obre i les altres cinc pistes d’alpí del Pirineu lleidatà preveuen tenir obert el 43% dels dominis aquest cap de setmana. Així, dels gairebé 324 quilòmetres esquiables que sumen entre totes les estacions d’alpí, estaran oberts 140. Baqueira, per exemple, compta amb 69 quilòmetres (41%) i Boí Taüll, amb 27 (60%).

Aquest cap de setmana es preveu bon temps a les comarques de muntanya i s’espera que aquest dissabte comencin a descendir lleument les temperatures. Diumenge hi podria haver nevades a Aran.

tracking