SEGRE

SEQUERA REPERCUSSIONS

Les últimes pluges ja garanteixen un segon reg al Canal d'Urgell per salvar fruiters

El primer es preveu a primers de juny i se'n podrà fer un altre a l'augmentar les reserves d'Oliana i Rialb || A les capçaleres de Segre i Valira s'han acumulat entre 5 i 30 litres per metre quadrat

Un dels tancaments al Principal per donar aigua de boca a les poblacions.

Un dels tancaments al Principal per donar aigua de boca a les poblacions.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les pluges dels últims dies ja garanteixen un segon reg al Canal d’Urgell per salvar els fruiters, després d’augmentar les reserves als pantans d’Oliana i Rialb. Aquests han guanyat 15 hm3 en un mes. Tots dos sumaven ahir gairebé 74 hectòmetres cúbics, la qual cosa suposa que està entrant a la conca del Segre més de mig hectòmetre cúbic en 24 hores després de les últimes precipitacions, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Malgrat que això no resol la greu situació de sequera, el director general de la Casa Canal, Xavier Díaz, va indicar que, a més d’un primer reg previst per a primers de juny, se’n podrà programar un altre durant l’estiu, cosa que fins ara no estava assegurada. Rialb i Oliana emmagatzemaven l’any passat per aquestes dates 178,8 hm3 més. En l’actualitat, el Canal Principal només està obert per donar aigua de boca a poblacions i granges i circulen uns 2 metres cúbics per segon.

Els xàfecs que s’han produït durant aquesta setmana al Pirineu han acumulat a les capçaleres del Segre i la Valira entre 5 i 30 litres per metre quadrat, segons la CHE. No obstant, la conca segueix en estat d’excepcionalitat després de més de 33 mesos sense precipitacions i aportacions d’importància als rius. La previsió és que continuï plovent durant el cap de setmana i els propers dies.

Potabilitzadora per a la Mancomunitat de Pinyana

L’assemblea de la Mancomunitat d’Aigua de Pinyana sol·licitarà a l’Estat la gestió de la potabilitzadora construïda fa 13 anys al costat de la presa de Santa Anna per subministrar aigua de boca a Lleida ciutat i una vintena de pobles del Segrià i la Noguera. Segons el president del la Mancomunitat, Toni Postius, la planta es va construir el 2010 per garantir un proveïment de qualitat després de la sequera del 2008, però mai es va estrenar. Ara la volen posar en marxa, la qual cosa costarà uns 200.000 euros. Postius va indicar que demanaran ajuts tant a la CHE com a l’ACA per abordar les obres i deixar-les llestes com més aviat millor. Les reserves als embassaments de la Ribagorçana, que emmagatzemen 330 hm3 i donen aigua a Pinyana, Aragó i Catalunya i Algerri-Balaguer, no fan témer problemes de proveïment durant tot l’estiu. Tanmateix, poden sorgir problemes de terbolesa si continuen disminuint les reserves i el cabal es capta des de cotes inferiors. També es va aprovar el pla d’emergència per sequera.

Augmenten els ajuts del Govern als farratges

Acció Climàtica ha incrementat els ajuts a ramaders per comprar farratges, dels 7 milions inicialment previstos fins a 10 o 12 milions. Compensarà així les despeses addicionals en els ramats que no puguin pasturar els propers 4 mesos. La conselleria ho va anunciar després de la taula de la sequera. Les subvencions oscil·laran entre 5 i 75 € per animal i inclouran apicultors i cunicultors.

Les explotacions ja poden sol·licitar ERTO

La Generalitat va informar que les explotacions que ho creguin necessari ja poden demanar ERTO per força major per danys de la sequera. Després de la taula de la sequera, UP va demanar que es consumeixi fruita, encara que sigui de menor calibre, mentre que JARC va incidir a modernitzar regs.

Millores de la Diputació a les xarxes d’aigua

La Diputació ha enviat enquestes als ajuntaments per fer una diagnosi de les xarxes de distribució d’aigua de boca, de cara a introduir millores dins del Pla d’Inversions de Salut Pública.

tracking