SEGRE

SEQUERA REPERCUSSIONS

La CHE imposa repartir l'aigua de Rialb a Urgell i Segarra-Garrigues

Els assigna 12,5 i 2 hectòmetres, respectivament, per a un reg de supervivència d'arbres al juny || La proposta s'ha de ratificar en les assemblees de regants

La cua del pantà de Rialb, que emmagatzema en l’actualitat 32,1 hectòmetres cúbics.

La cua del pantà de Rialb, que emmagatzema en l’actualitat 32,1 hectòmetres cúbics.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va establir ahir en la comissió de desembassament del Segre el repartiment d’aigua per salvaguardar els cultius llenyosos al Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues després de diversos intents infructuosos entre ambdós per arribar a un acord. La dotació establerta per a la conca del Segre i, en concret, per al sistema Oliana-Rialb, és de 12,5 hm³ per al Canal d’Urgell i 2 hm³ per al Segarra-Garrigues durant el mes de juny ja que la CHE situa les dos comunitats de regants a un nou encontre per planificar el mes de juliol depenent dels recursos, segons fonts de la CHE. Les últimes pluges que han incrementat les reserves als embassaments propicien programar un reg el mes que ve i està garantit un altre al juliol, segons van assegurar fonts de la Casa Canal la setmana passada.

De fet, els embassaments de Rialb i Oliana sumaven ahir 78,1 hm³, fet que ha suposat un increment setmanal de 7,7. Queden garantits els proveïments per al consum humà i de les granges. Responsables d’una i altra comunitat van assenyalar que la proposta de la CHE és acceptable encara que haurà de ser ratificada per les seues respectives assemblees de regants.

El director d’Afrucat, Manel Simon, va indicar per la seua part que només dos regs no seran suficients per salvar els fruiters a les zones on s’ha tancat el reg (9.000 hectàrees del Canal d’Urgell des de finals del mes d’abril i 4.000 del Segarra-Garrigues des de primers de maig). En aquest sentit, va indicar que seran precisos dos torns de reg més, un a l’agost i un altre al setembre, ja que a l’estiu pujaran les temperatures i és un factor amb què també s’ha de comptar si es vol que els fruiters sobrevisquin, va indicar. Per una altra banda, també es va celebrar la comissió de desembassament de la Noguera Ribagorçana en la qual es va analitzar el volum disponible als embassaments de Canelles, Santa Anna i Escales.

En aquest sistema s’han aplicat restriccions tant a Pinyana com a l’Algerri-Balaguer i l’Aragó i Catalunya, que podrien arribar a ser de més d’un 20 per cent en el que queda de campanya per tancar-la al setembre i quedin reserves per al 2024. Els ajustaments s’han anat incrementant des de l’inici de la campanya. Pinyana ha reduït a quatre dies a la setmana els torns de reg, l’Algerri-Balaguer ha retallat un 25% la seua dotació i a l’Aragó i Catalunya el prorrateig ha passat a 0,10 litres per segon i hectàrea.

tracking