SEGRE

ELECCIONES

Gavín es postula per liderar la llista de Junts al Congrés per Lleida

A més d'uns altres 5 candidats, que aniran a primàries per encapçalar la candidatura el 23-J || Eritja no repetiria per ERC, Granollers optarà i Bailac, al Senat

Els quatre candidats, Isidre Gavín, Inés Granollers, Sara Bailac i Montse Mínguez

Els quatre candidats, Isidre Gavín, Inés Granollers, Sara Bailac i Montse Mínguez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a sis candidats es postulen per encapçalar la llista de Junts per Lleida en les pròximes eleccions generals, el 23 de juny. Entre ells, Isidre Gavín, expresident de la Diputació i exsecretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat. Gavín, de 60 anys, va ser en el seu dia el diputat més jove del Parlament, on va tenir un escó entre 1984 i 1999.

D’arrels convergents, va participar des del principi en el projecte de Junts encapçalat per Carles Puigdemont i va formar part de l’Executiu de coalició amb ERC fins a la sortida de la seua formació del govern autonòmic, l’octubre passat. Gavín s’enfrontarà en les primàries del partit a uns altres cinc candidats que han oficialitzat la seua opció: Santiago Sàlvia, Marta Gispert, Joan Buchaca, Josep Felip i David Tavero. Ahir va finalitzar el termini per presentar candidatura a encapçalar la llista al Congrés.

Ara els candidats podran fer campanya fins al 8 de juny i la votació serà el 9. Entre el 9 i el 15 de juny es perfilarà la resta de la llista i també la del Senat. Lleida ha estat la plaça en la qual s’han presentat més candidats a les primàries de Junts.

A Barcelona només s’ha presentat Míriam Nogueras després de la renúncia de Jaume Giró; a Girona, Marta Madrenas, i a Tarragona Josep Maria Cruset i l’Hector López Bofill.Pel que fa a la resta de formacions que ara tenen representació, Esquerra decidirà les seues opcions en un congrés el proper 12 de juny. En aquest sentit, Xavier Eritja, que ha encapçalat la candidatura al Congrés (ha concorregut en quatre eleccions generals), no es presentaria per revalidar el seu escó, però sí que ho faria la seua segona, Inés Granollers. Sara Bailac també optarà a repetir al Senat per ERC.Al PSC, Montse Mínguez també s’ha postulat per anar de nou com a número 1 al Congrés.

Demà la formació celebra un consell de federació on es concretaran més nomenaments. Al Partit Popular (ara sense escó) la decisió estaria en mans de Génova, on hi ha la seu central del partit.

ERC, guanyadora a les dos cambres en les tres últimes generals

Esquerra Republicana es va alçar en les dos últimes eleccions generals celebrades a l’abril i novembre del 2019 guanyadora tant al Congrés, on va obtenir dos dels quatre escons, com al Senat, amb tres de quatre.

Junts va aconseguir un escó a cada cambra de representants i el PSC, un diputat. En els anteriors comicis estatals, el juny del 2016, els republicans van aconseguir la seua primera victòria a Lleida al ser la força més votada. Tanmateix, el repartiment d’escons va quedar molt fragmentat, de manera que un va ser per a ERC; un per a CDC, un altre per a Podem i el quart, per al PP.

El PSC, en canvi, es va quedar per primera vegada sense escó per Lleida. El va recuperar tres anys després. A Catalunya, Podem va ser la força més votada i a Espanya, el Partit Popular.

tracking