SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIC

Projecten noves obres per evitar ensorraments al castell de Puiggròs

Per complementar una primera actuació d'emergència que es va iniciar el 2022

Imatge d’arxiu de l’estructura metàl·lica al castell.

Imatge d’arxiu de l’estructura metàl·lica al castell.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació de Lleida projecta noves obres per assegurar el castell de Puiggròs, després d’una primera actuació que va començar el 2022 per evitar ensorraments a la torre, en la qual s’han constatat despreniments en els últims anys. Aquesta part de l’antiga fortalesa es va reforçar l’estiu passat amb un entramat metàl·lic. Ara, un nou projecte que ha iniciat la seua tramitació apunta a la necessitat d’“omplir les bretxes i separacions” als murs amb morter i formigó de calç per “evitar l’entrada directa d’aigua de pluja”.

Així mateix, adverteix sobre la necessitat de reconstruir part de la base de la façana sud a l’apreciar-hi “risc de col·lapse”. El projecte contempla també la demolició d’una edificació annexa de mitjans del segle passat i el desmuntatge per seguretat de part d’un mur desplomat. Això últim requerirà numerar i reunir els carreus per poder reconstruir la paret en el futur.

El pressupost d’aquesta segona actuació s’estima en poc més de 72.000 euros i la durada de les obres, en dos mesos.Els primers treballs per consolidar el castell de Puiggròs van finalitzar el març passat. Un mes després, a l’abril, es va elaborar un nou informe que apuntava a la necessitat de noves obres per completar la consolidació de l’immoble, construït en diferents etapes entre els segles XII i XVIII i adquirit per l’ajuntament l’any 2016.Per a una futura tercera etapa de les obres, es planteja construir una coberta provisional a la part oest de la torre, on ja no hi ha teulada, per evitar el deteriorament per pluja. “Una de definitiva requeriria una inversió inassumible en aquest moment”, apunta el projecte. Una vegada consolidat, l’ajuntament té intenció de convertir el castell, en desús des de fa anys, en un espai municipal polivalent.

tracking