SEGRE

entrevista

«Mercedes Milá és com es mostra. O et cau bé o no»

La lleidatana Esther Riba, professora de matemàtiques i aficionada a la poesia i a les labors, ha participat en el programa de recomanacions literàries de Be Mad, ‘Convénzeme’

L'enregistrament del programa

«Mercedes Milá és com es mostra. O et cau bé o no»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què fa una professora de matemàtiques del Màrius Torres en el programa de Mercedes Milá?

M’agrada molt llegir. Tinc un blog, L’Atelier de l’Obi, en el qual parlo de les meues passions: literatura, cine, art i labors. Va ser a través d’aquesta pàgina que la productora del programa, La Fábrica de la Tele, i la mateixa Mercedes Milá em van conèixer. Es diu 'Convénzeme' i s’emet els diumenges a les 20.30 al canal Be Mad, per a televisions en HD.

En què consisteix?

És un programa de llibres en el qual els protagonistes són – som– els lectors. No s’entrevista escriptors, ni crítics, ni editors, sinó persones anònimes. Aquest és un dels trumfos de la seua originalitat. En cada entrega hi ha quatre convidats que porten dos propostes: una –la Z verda– amb la qual proven de convèncer Milá perquè llegeixi el llibre, i una altra –la Z roja– amb la qual proven de dissuadir-la d’una lectura.

Per què la ‘Z’?

És la inicial de Stephan Zweig, un dels autors preferits de Milá.

Va aconseguir convèncer Milá?

La Z verda va ser per a 'Kakebo', un llibre de comptabilitat japonesa amb el qual vaig aconseguir sorprendre-la, però no crec que la convencés. La roja la vaig reservar per a 'L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra', de Jonas Jonasson, un best-seller al qual vaig donar una oportunitat però no em va agradar. Crec que en aquest cas sí que coincidim.

Com arriba al programa?

Buscaven persones que parlessin de llibres diferents, atípics. I els va cridar l’atenció el meu blog, en particular l’entrada que vaig fer sobre 'Kakebo'. Em van trucar el juny passat i vam gravar a començaments de juliol.

Què la va portar a acceptar?

Vaig sentir curiositat. I també perquè Mercedes Milá és una gran entrevistadora.

Com va ser el tracte amb ella?

Molt proper, molt fàcil. El programa es grava a la llibreria Mas Bernat de Barcelona. Vaig arribar-hi nerviosa, perquè no havíem preparat res. Ella es va aixecar del sofà en el qual estava asseguda i de seguida va dir “gravant ja”. No esperava que fos tan ràpid. I malgrat això, em va fer sentir còmoda sempre, vam tenir una conversa afable.

Imposa?

Al contrari. És una persona exigent, directa. Es va documentar bé per a l’entrevista i em consta que s’ha implicat directament en la selecció de convidats.

Milá va presentar durant 15 temporades 'Gran Hermano', un reality basat en el morbo. Què queda d’allò a 'Convénzeme'?

És la mateixa a 'Convénzeme' que a 'Gran Hermano', natural. El que mostra per televisió és el que és. O et cau bé o no. No hi ha terme mitjà. Perquè no és diplomàtica, és sincera. La seua afició per la literatura és veritable, no és impostada. El que sí que he vist, en els programes emesos fins ara, és que de vegades recorre al morbo, amb convidats que parlen sobre llibres que toquen la fibra.

Com valora l’experiència?

Molt positiva. A més, em va fer il·lusió constatar que algú es llegia el meu blog. Però ara estic una mica inquieta per la repercussió que puguin tenir les meues paraules a les xarxes socials. A alguns crítics literaris professionals els semblen una mica frívoles, aquestes recomanacions.

tracking