SEGRE

sèries

Francesc Orella: «Merlí posaria a la presó el pare de Nadia Nerea»

El protagonista de l’exitosa sèrie veu un encert ajuntar ensenyament, adolescents i adults, i critica que l’educació se centri en la pedagogia i obviï els problemes dels joves

Francesc Orellana

Francesc Orella: «Merlí posaria a la presó el pare de Nadia Nerea»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Merlí encadena dos temporades d’èxit absolut. Pensa que la sèrie encara té recorregut?

Sens dubte, encara li queda molt camp per recórrer. Per la quantitat de personatges que té i la diversitat de trames. La temporada va acabar matant la directora, al caure-li a sobre la cisterna d’un lavabo de l’institut.

És un final exagerat?

És veritat que ha estat un final polèmic, però això és bo. Hi haurà gent que li haurà agradat i a una altra, no tant. No obstant, ja s’havien produït morts accidentals, com la del Santi, mort al final de la primera temporada d’un atac al cor.

Li va agradar aquest desenllaç?

A mi m’hauria agradat que continués. Perquè era un personatge que donava molt joc. Però els guionistes van decidir introduir una mica d’humor negre. Una mica d’‘El club dels poetes morts’, ‘Dr. House’ i sexe.

És aquest el secret de l’èxit de Merlí?

Això i moltes coses més. L’èxit ve donat per una combinaciód’encerts, com el d’ajuntar ensenyament, adolescents i adults. De vegades, el món de l’educació està massa centrat en la pedagogia i obvia els problemes personals dels joves. La filosofia permet a Merlí arribar a ells.

Ha aconseguit posar davant del televisor pares i fills.

Sí. Ha aconseguit obrir una finestra a la realitat d’adolescents i adults.

Què hi ha de Francesc Orella en el personatge de Merlí?

Moltes coses. Des del principi el vaig sentir molt proper. Tant per les seues virtuts com pels seus defectes. M’agrada aquest punt de rebel·lia, que faci reflexionar i que s’impliqui.

És cert que s’ha incrementat la vocació per la filosofia arran de la sèrie?

Això diuen... Suposo que hi ha contribuït. Però això és bo, quees vulgui estudiar una matèria que reflexiona sobre la vida i les persones. I més en els temps que estem vivint, tan transcendentals. Hi ha moltes coses per canviar.

Què canviaria Merlí?

Uf... Moltes coses. D’una banda, el capitalisme voraç i per l’altra la total falta de solidaritat d’Europa en la crisi de refugiats, és una vergonya absoluta. La corrupció, la manera en què les elits manegen el poder, la classe política cada vegada més mediocre.

Parlant de solidaritat. Quina màxima aplicaria Merlí en el cas de la Nadia Nerea?

És un cas fastigós, aprofitar el problema de salut d’una filla... Merlí el posaria a la presó i que torni els diners.

I en el conflicte entre l’Estat i Catalunya?

No ho sé... com a Francesc Orella puc veure-ho amb bons ulls, però em genera dubtes.

Quina part pesa més en la sèrie, la ficció o la realitat?

Totes dos. Intenta reflectir la realitat a través de la ficció.

Hi haurà tercera temporada?

Encara no està confirmada, però suposo que sí.

Líder d’audiència, premis, Netflix...Què més li queda a la sèrie Merlí?

Els premis i que Netflix vulgui fer difusió internacional és una satisfacció. Però l’important és mantenir i fins i tot incrementar l’interès per la sèrie. Que les trames siguin atractives i que els personatges evolucionin, que no es quedin estancats.

tracking