SEGRE

HISTÒRIA DOCUMENTS

La Paeria acull el llegat del jurista i militar republicà Antoni Blàvia

L’alcalde, Àngel Ros, ahir amb els fills d’Antoni Blàvia contemplant la documentació del jurista.

L’alcalde, Àngel Ros, ahir amb els fills d’Antoni Blàvia contemplant la documentació del jurista.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria ja exposa el llegat del jurista i militar republicà Antoni Blàvia (Lleida, 1915-Caracas, 1994), que pot veure’s a l’Antic Casal de Joventut Republicana, l’actual seu de la regidoria de Cultura.

Una de les seues filles, Josefina Blàvia, va contactar amb la regidoria fa dos anys expressant la voluntat de donar el llegat bibliogràfic del seu pare i, a partir d’aquí, es va iniciar el procés per poder-lo traslladar, catalogar i exposar. Juntament amb el seu llegat es va catalogar i es va exposar el de Ramon Cervera, Runeta. La documentació consta de 495 publicacions de caràcter històric, polític i econòmic, la majoria sobre Catalunya i Espanya. Inclou, a més, publicacions pròpies, com ara les referents a la Xina, on va fer diverses classes magistrals, la qual cosa reflecteix la seua polifacètica trajectòria.

El llegat inclou gairebé 500 publicacions de caràcter històric, polític i econòmic

Va participar en la lluita contra la insurrecció militar del juliol del 1936 a Lleida. Dirigent militar d’Estat Català, amb els combatents procedents de la Columna Volant Catalana i de la Columna Macià-Companys, va estructurar la 30a Divisió quan es va crear l’Exèrcit Popular de la República. L’any 1938 es va exiliar a França, Anglaterra i, posteriorment, a Amèrica, des d’on va mantenir contactes amb el Front Nacional de Catalunya. Va viure l’exili a diversos països de l’Amèrica del Sud, on va exercir diferents càrrecs d’importància, com la direcció del Banc Interamericà de Desenvolupament a Washington com a representant de Veneçuela, la direcció cultural de la Universitat de Xile i durant els anys 80 es va incorporar a l’Institut Francès del Petroli a París. L’alcalde, Àngel Ros, es va reunir ahir amb els tres fills de Blàvia, als quals va agrair l’interès i la voluntat perquè aquest llegat es conservi a Lleida.

tracking