SEGRE

ARQUEOLOGIA JACIMENTS

El rastre dels ibers al Baix Segre

Reprenen les excavacions a la serra del Calvari de la Granja d’Escarp, un centre d’explotació del ferro fa 2.800 anys || Busquen la presència fenícia a l’àrea, que hi va arribar remuntant l’Ebre

Treballs d’excavació al jaciment arqueològic de la serra del Calvari, a la Granja d’Escarp.

Treballs d’excavació al jaciment arqueològic de la serra del Calvari, a la Granja d’Escarp.

Creat:

Actualitzat:

Des de la setmana passada coincideixen dos actuacions en sengles enclavaments arqueològics ibèrics al Baix Segre de gran rellevància històrica. D’una banda, l’ajuntament de Soses ha començat un projecte de rehabilitació del jaciment de Gebut (vegeu el desglossament) i, de l’altra, després de vuit anys, han tornat les excavacions a la serra del Calvari de la Granja d’Escarp. Aquest jaciment, descobert als anys 40, va ser excavat en diverses campanyes als 80 per arqueòlegs de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

El 2008 s’hi va emprendre una petita actuació i ara, amb el suport de l’ajuntament i de la Diputació, s’ha previst una excavació al llarg d’aquest mes d’octubre en aquest antic centre de producció de ferro a l’època ibèrica.

De fet, Joan Ramon González, responsable d’arqueologia de l’IEI, va explicar que “un dels objectius és provar de confirmar la hipòtesi que van ser els fenicis els que van impulsar l’extracció de ferro en aquesta zona fa uns 2.800 anys, arribats al Baix Segre remuntant l’Ebre, ja que actualment se’n troba el rastre en excavacions a Amposta o a Alcanar”.

Un altre objectiu de la nova campanya d’excavació –que la setmana passada va coincidir amb l’últim curset de la Universitat d’Estiu de la UdL– serà confirmar també la presència d’un singular carrer perpendicular en el traçat rectangular de restes de cases d’aquest poblat de més de dos hectàrees. “Per exemple, a la fortalesa dels Vilars d’Arbeca, d’època similar, el traçat és radial entorn d’un pou central; si aquí confirmem aquest traçat rectangular, seria dels primers trobats a Catalunya”, va afegir González.

Un equip de treballadors ha començat a desbrossar i netejar els 6.000 metres quadrats del jaciment, després d’anys sense fer-hi actuacions d’excavació o de manteniment. Cultura ha subvencionat aquesta tasca amb 50.000 euros, un pressupost que inclourà també actuacions al jaciment ibèric de Genó, a Aitona.

Soses ha sol·licitat subvencions a l’IEI i al programa Feder de la UE per emprendre noves excavacions que puguin deixar al descobert tot el poblat de Gebut. També es renovarà la senyalització i s’adequaran els accessos.

Soses rehabilita el poblat de Gebut com a nova oferta turísticaL’ajuntament de Soses, amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat, ha iniciat la rehabilitació i adequació d’un dels jaciments de més rellevància del Baix Segre, el poblat ibèric de Gebut, en una intervenció que té per objectiu incorporar aquest enclavament arqueològic a l’oferta turística de la zona.

Treballs d’excavació al jaciment arqueològic de la serra del Calvari, a la Granja d’Escarp.

Treballs d’excavació al jaciment arqueològic de la serra del Calvari, a la Granja d’Escarp.

tracking