SEGRE

MÚSICA

La UdL inicia avui el seu cicle de concerts amb el Beethoven més profund

La UdL inicia avui el seu cicle de concerts amb el Beethoven més profund

La UdL inicia avui el seu cicle de concerts amb el Beethoven més profund

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"El quartet 131 sembla un diàleg amorós. Beethoven diu a la música com l’estima, i ella l’accepta commoguda i es deixa abraçar.

I no parlo només d’un assumpte espiritual; és una abraçada també carnal, amb l’erotisme assedegat i ple que la soledat troba més enllà d’ella mateixa, però sense abandonar-se a ningú, sense claudicar.

Aquesta música ni ens busca ni ens vol; està bé amb el seu home, a soles. Només fortuïtament ha arribat a nosaltres. Només l’escoltem com a intrusos".

La música miraculosa que descriu aquesta cita de Pere Rovira (en realitat, un poema) obrirà aquesta tarda la temporada de concerts de la Universitat de Lleida (sala d’actes del Rectorat, 18,00 hores). Es tracta d’un dels 6 últims quartets de Beethoven, per a molts les seues obres més profundes. El 131, alhora introvertit i vigorós, sembla ser massa gran i absorbent per ser tocat només per quatre músics amb quatre fràgils instruments. Els que ho faran aquesta tarda en la UdL són excel·lents: els integtantes del Dalia Quartet (els violinistes Oleguer Beltran i Elena Rey, la violista Anna Puig i la violoncel·lista Erica Wise), que han triomfat a tot Europa i que per a molts són els únics que poden seguir la línia del quartet Casals. Abans el Dalia Quartet haurà interpretat el quintet de Xostakóvitx acompanyat del pianista Santi Riu, cap de piano del Conservatori de Cervera i crític musical de SEGRE i de la 'Revista Musical Catalana'. El quintet és un bon exemple de la capacitat de Xostakóvitx d’utilitzar un estil directe per dir coses complexes i misterioses. Després d’aquesta obra sòlida i juganera (canvia contínuament de registres, des del solemne a l’irònic i còmic), els espectadors podran escoltar la franquesa musical suprema del quartet beethovenià.

Com a instrusos.

tracking