SEGRE

PATRIMONI

Art lleidatà al millor postor

La Suite Subastas de Barcelona posarà dijous a la venda tres peces medievals d’origen pirinenc || Un crist romànic del taller d’Erill la Vall i dos taules del segle XV de la zona de la Seu d’Urgell

Art lleidatà al millor postor

Art lleidatà al millor postor

Creat:

Actualitzat:

La sala La Suite Subastas de Barcelona acollirà dijous una sessió de venda d’obres al millor postor amb més d’un centenar de lots, entre els quals destaquen tres peces d’art medieval de propietat privada i amb origen al Pirineu de Lleida. Es tracta d’un crist romànic possiblement del taller d’Erill la Vall i dos taules pintades del segle XV relacionades amb la zona de la Seu d’Urgell. La peça que sortirà amb un preu estimat més alt (entre 22.000 i 40.000 euros) és una pintura al tremp i l’oli sobre fusta corresponent a dos carrers laterals d’un retaule de mitjans del segle XV que, segons l’historiador de l’art de la Universitat de Barcelona Antoni Josep Pitarch, procedeix del desaparegut retaule de sant Vicent Màrtir de l’església de Montferrer.

S’ha de destacar que unes altres dos taules que formaven part d’aquest mateix retaule es troben al Museu del Prado, a Madrid. El conjunt podria haver estat obra de Ramon Gonsalbo, fill del pintor Jaume Gonsalbo, al qual s’atribueix el retaule de sant Ermengol de la Seu d’Urgell.

També pertanyeria a l’àrea urgellenca la segona de les peces a subhasta, una pintura al tremp sobre fusta amb dos compartiments d’una predel·la (el frontal d’un altar) en els quals hi ha representats la Mare de Déu dels Dolors i sant Pere. Es tracta d’una taula del segle XV que sortirà a subhasta amb un preu estimat d’entre 10.000 i 20.000 euros i que, segons l’historiador de l’art i conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco, podria ser obra del denominat mestre d’All. Finalment, també sortirà a subhasta per un preu de 5.000 a 8.000 euros un crist de fusta, del segle XIII, possiblement del taller d’Erill la Vall, atesa la seua similitud amb el davallament d’aquesta localitat de la Vall de Boí, avui repartit entre el Museu de Vic i el MNAC.

Dos anys de l’entrega a Aragó de la taula del XV de Benavarri

Diumenge vinent es compliran dos anys de l’entrega a Aragó per part del Museu de Lleida d’una taula gòtica del segle XV, de Pere Garcia de Benavarri, que la Diputació de Lleida havia comprat en una subhasta a Barcelona el març del 2009 per 22.000 euros. Arran d’una denúncia d’espoli per part del Govern d’Aragó, la peça va patir un segrest judicial al mateix Museu que va durar més de cinc anys, fins que el Tribunal Suprem va ratificar una sentència contrària a Lleida per la qual l’obra va ser recomprada pel Govern aragonès i traslladada al Museu d’Osca. El març del 2015, una altra taula d’aquest artista va ser adquirida per un particular per 75.000 euros en una subhasta a Barcelona, en la qual curiosament no van licitar les autoritats aragoneses.

Art lleidatà al millor postor

Art lleidatà al millor postor

Art lleidatà al millor postor

Art lleidatà al millor postor

tracking