SEGRE

CULTURA

El Museu Morera veu l’Audiència com l’única opció per a una seu definitiva

Malgrat les discrepàncies, ERC i PSC pacten a la Paeria “actualitzar” el pla de museus

L’edifici de l’antiga Audiència, a la rambla Ferran, on és previst el futur Museu Morera.

L’edifici de l’antiga Audiència, a la rambla Ferran, on és previst el futur Museu Morera.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després que des de dimarts passat ERC i el PSC mantinguin en alt i ben esmolades les seues espases en contra i a favor, respectivament, de convertir l’antiga Audiència en la seu del Museu Morera, ahir el seu director, Jesús Navarro, i l’equip tècnic van deixar sentir la seua veu. Va ser a través d’un comunicat, però el missatge no podia ser més clar. No en va, avui es vota al ple de la Paeria la proposta per aprovar el canvi d’usos de l’edifici (vegeu el desglossament). L’Audiència “és ara l’única opció possible, realista i assequible econòmicament”, asseguren (vegeu la pàgina 46), abans de recordar que altres projectes anteriors van fracassar pel seu alt cost econòmic. “Plantejar-se tornar a la casella de sortida del 2010 significa oblidar que el problema del Museu és, des de fa ja dècades, una emergència”, afirmen, a més de recordar que “la seua seu actual, el Casino [...], pateix greus problemes d’accessibilitat que afecten molts col·lectius, unes reduïdes dimensions que fan inviable l’exhibició de les seues col·leccions, dificultats en l’atenció al públic i unes condicions de treball certament precàries”. No resulta estrany, doncs, que reclamin que “creiem que ha arribat el moment de demanar generositat per a un projecte de ciutat” i al final es preguntin si “és això el que volem celebrar amb motiu del centenari de la seua inauguració?”.

Per la seua part, l’alcalde, Àngel Ros; la regidora de Cultura, Montse Parra, i l’assessor tècnic de l’alcaldia en matèria cultural, Antoni Llevot, van enviar una carta a totes les associacions de la Plataforma d’Entitats Culturals (vegeu la pàgina 46) mostrant la seua sorpresa per la seua carta de dimecres demanant que s’ajorni una altra vegada la decisió sobre el Morera. A més, reiteren que considera “inajornable” el projecte i recorden el procés participatiu d’anys anteriors, afegint que llavors “ningú no va qüestionar la idoneïtat de l’Audiència”. Malgrat les discrepàncies per la ubicació del Morera, Esquerra Republicana de Catalunya va anunciar ahir que havia arribat a un acord amb l’equip de govern per presentar una moció al ple d’avui per redactar un Pla Estratègic de la Cultura a Lleida “que ha d’incloure necessàriament” l’actualització del pla de museus de la ciutat, que data del 1996 i estableix que el Morera es construiria al costat del Centre d’Art la Panera.

Revitalitzar la rambla Ferran i ser l’única opció viable econòmicament, alguns arguments a favor

Lleida

Els grups municipals de Convergència i el Comú demanaran al ple de Lleida d’avui ajornar la votació sobre el Morera i el seu trasllat a l’antiga Audiència a la rambla Ferran. Cristina Simó (CiU) va recordar que “el Centre d’Art la Panera ja es va crear amb la idea de complementar-se amb el Morera en el marc d’una illa cultural al centre històric de Lleida, com assenyalava el pla de museus del 1996”. En aquest sentit, la regidora va apostar per “buscar un ampli consens polític, institucional i d’entitats socials i culturals per discutir com ha de ser la Lleida dels museus, perquè resulta molt trist que s’aprovi de forma dividida una cosa tan important com aquest museu centenari, que d’aquesta manera naixerà coix”. Per la seua part, Alfred Sesma (Comú) va criticar “la falta absoluta de planificació i de rigor en la política museística de Lleida”, i va afegir que “si la votació no s’ajorna per obrir un debat, hi votarem en contra”. En canvi, des de Ciutadans van assegurar de forma clara que “o es fa a l’Audiència o el Morera no es farà”. Ángeles Ribes (C’s) va recordar que “el museu ja té cent anys; ERC va tenir la regidoria de Cultura en el seu moment i el pla que va projectar no es va dur a terme, que ens diguin ara d’on traiem els diners si volem fer un Guggenheim. L’opció de l’Audiència és l’única possible i també serà una oportunitat per revitalitzar la zona de la rambla Ferran”.

Francesc Gabarrell, de la CUP, va afirmar que “és la vegada que més a prop hem estat que el Museu Morera pugui tenir una nova seu. Si deixem passar aquesta oportunitat, no es farà”. Va reconèixer que “hem optat pel pragmatisme i hi votarem a favor, però això no està disputat amb replantejar el pla de museus”. Finalment, el PP va anunciar que avui s’abstindran. Dolors López va comentar que “no estem en contra d’ubicar el Morera a l’Audiència, però tampoc veiem que l’estalvi d’un 1,5 milions d’euros respecte a l’últim projecte al costat de la Panera sigui un motiu suficient per al canvi”.

tracking