SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Vila no acatarà l’ordre de la jutge d’arrancar el mural de Sixena del MNAC

El conseller assumeix “totes les conseqüències” de desobeir l’ultimàtum judicial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del jutjat número 2 d’Osca, Silvia Ferreruela, va dictar ahir l’execució provisional de la seua sentència del mes de juliol passat, en la qual va ordenar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) que arranqués les pintures murals originals de Sixena per restituir-les al monestir oscenc. La jutge va instar el MNAC perquè en 20 dies comuniqui al jutjat com procedirà a desmuntar les pintures i en quines condicions en faran el trasllat, a banda que determini quins tècnics intervindran en les esmentades actuacions. En la mateixa interlocutòria, va requerir també el Govern d’Aragó –la part demandant en aquest litigi– perquè en el termini de 10 dies informi el jutjat de les condicions estructurals i climàtiques de la Sala Capitular del monestir. L’agost passat es van adjudicar per 339.000 euros els treballs de condicionament d’aquest espai, que està previst que s’acabin al gener.

La reacció del conseller de Cultura, Santi Vila, no es va fer esperar, lamentant abans que res que, “de forma insòlita, ni el MNAC ni el departament de Cultura no han rebut encara cap notificació”. Vila va afirmar que “acreditarem davant del jutjat que és una temeritat, una imprudència i un atemptat en matèria cultural traslladar aquestes pintures, ja que qualsevol desplaçament les posaria en risc”, i va mantenir que els murals no sortiran del MNAC, “assumint jo totes les responsabilitats i conseqüències”. En aquest sentit, Vila va assenyalar que “com a conseller de Cultura no autoritzaré el trasllat sota cap circumstància”, al qualificar la interlocutòria judicial d’“absolut disbarat, ja que no hi haurà cap autoritat acadèmica ni cap testimoni científic que es pugui declarar partidari d’aquesta arbitrarietat”.

El director del Museu, Josep Giralt, dubta que el jutjat atengui el valor patrimonial de les obres

La portaveu del Govern, Neus Munté, també es va afegir a les crítiques assegurant que l’ordre de la jutge “és un despropòsit, com també ho està sent això de les obres d’art dipositades al Museu de Lleida”.

D’altra banda, el conseller Vila va avançar que en els propers dies el MNAC farà públics uns informes encarregats a organismes acadèmics independents –universitats, el CSIC o el Sincrotró Alba– que acrediten el risc que suposaria tocar aquests murals.

Lleida

Incredulitat i estupor ahir al Museu de Lleida al conèixer-se la interlocutòria judicial sobre les pintures murals del MNAC. El director de la pinacoteca lleidatana, Josep Giralt, va dir que “no m’ho puc creure” i es va preguntar “com un jutjat s’atreveix a dictar una ordre com aquesta sense calcular el que un trasllat així podria suposar per a la conservació de les peces”. Giralt va recordar que en el seu dia ja va qualificar d’“inadequada” la interlocutòria d’execució provisional de la sentència que ordena entregar a Sixena les 97 obres adquirides en els anys 80 i 90 per la Generalitat a les monges del monestir. El MNAC ja va entregar al juliol 53 peces, que no formen part del catàleg del Patrimoni Cultural de Catalunya, mentre que continuen reclamant-se les 44 del Museu de Lleida, que la conselleria de Cultura s’ha negat a restituir seguint les lleis catalanes. Giralt va afegir que “dubtant que les sentències contemplin el valor patrimonial de les peces, potser podria arribar a creure que darrere de tot hi ha raons polítiques o d’índole ideològic”.

Revelen que trossos del mural van viatjar a Nova York i LondresL’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, va assegurar ahir que les pintures ja han sortit del MNAC almenys en tres ocasions per a exposicions a Nova York i Londres. Segons va declarar a El Heraldo de Aragón, “un arc complet amb pintures de la sala capitular va ser desplaçat a Londres per a una exposició, i també dos plafons amb rostres a Nova York, de forma que si llavors no hi havia problemes menys n’hi haurà ara que el viatge és molt més curt”. Salillas va recordar que “tècnics del MNAC van admetre en el judici que el trasllat era possible si es duia a terme amb les necessàries mesures de seguretat”.

tracking