SEGRE

patrimoni

Cultura declara el Museu de Lleida 'd'interès nacional'

El Govern valora unes col·leccions "que comprenen pràcticament totes les èpoques de la història i de l’art del nostre país i les fan patents a través d’objectes destacats, d’altíssim nivell"

Museu de Lleida

Museu de LleidaSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta de Museus de Catalunya ha donat llum verd a la declaració del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal com a ‘museu d’interès nacional’ en considerar que té una “significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya i que reuneix les condicions que, segons la Llei de Museus, fan que sigui susceptible de ser declarat museu d’interès nacional”. Entre aquestes condicions destaca la importància i el valor elevat del conjunt de béns culturals de les seves col·leccions i l’interès del seu patrimoni museístic.

A partir d’aquesta resolució de la Junta de Museus, l’expedient de la declaració, que es va incoar el passat 13 de setembre, serà signat en els propers dies pel conseller de Cultura, Santi Vila.

L'informe destaca el valor de les col·leccions

En el seu dictamen, la Junta de Museus determina que les col·leccions del Museu de Lleida reuneixen un conjunt de béns culturals que comprenen pràcticament totes les èpoques de la història i de l’art del nostre país i les fan patents a través d’objectes destacats, d’altíssim nivell. A més, les diferents col·leccions que constitueixen el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal tenen, en el seu conjunt, un valor patrimonial de primer ordre. El fons, amb 32.000 objectes, està integrat bàsicament per tres col·leccions: la de l’antic Museu Diocesà, la d’arqueologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la del tresor de la catedral de Lleida.

La Junta de Museus considera que el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal és un equipament patrimonial indispensable per entendre les terres de Ponent i, en conseqüència, per a una comprensió global de Catalunya i dels territoris vinculats a la nostra cultura.

Una de les sales del museu / Òscar Mirón

En el seu informe la Junta també ressalta “la permeabilitat de la cultura catalana cap a les zones més properes de l’Aragó, amb una important influència mútua”, i recorda que “la fluctuació constant dels límits territorials ha impregnat de catalanitat tota la zona que ara és administrativament aragonesa, però que ha vist marcada tota la seva història per la influència lleidatana i, especialment, pel paper fonamental que ha jugat en aquest fet el bisbat de Lleida, al qual pertanyien fins fa només 21 anys una part considerable de municipis aragonesos”. En aquest sentit, el dictamen corrobora que “el conjunt del museu de Lleida és indispensable, doncs, no només per entendre la història i la cultura catalanes sinó, fins i tot, les d’Aragó”.

Actualment, completen la llista de museus d’interès nacional la Fundació Joan Miró, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el Museu Episcopal de Vic, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de Montserrat i el Museu Picasso.

Compromís amb Lleida

L’acord per declarar el Museu de Lleida d’interès nacional forma part del ‘Compromís amb l’art i el patrimoni de Lleida’, que va presentar el passat mes de setembre el conseller Vila. Es tracta d’un programa d’actuacions en els principals equipaments patrimonials de les terres de Lleida amb l’objectiu de reforçar la seva capitalitat artística i cultural amb el consens, la complicitat i la participació de la resta de les administracions públiques de la ciutat i del territori.

Mitjançant aquest programa, el Departament de Cultura implementa un seguit d’accions estratègiques amb l’objectiu de consolidar el Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal com un dels grans centres museístics, no tan sols de les Terres de Ponent i dels territoris propers, sinó també del conjunt del país.

LES ACCIONS PREVISTES:

Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal Impuls a la política d’adquisicions amb la recent compra d’una excepcional col·lecció de ceràmica lleidatana del segle XVII, formada per 24 peces, que serà dipositada durant aquest mes de novembre als fons del museu, així com el dipòsit estable de diverses obres procedents del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida El Departament de Cultura inicia tres grans restauracions que s’aniran executant de manera progressiva durant els anys 2017 i 2018: la restauració de la Porta dels Apòstols de la Seu, de les cobertes del claustre i del campanar. Aquestes intervencions comptarà amb una inversió d’aproximadament 1.750.000 euros.

Museu Jaume Morera El Departament de Cultura concretarà en els propers dies el seu compromís de participació en el finançament de la nova seu del Museu Jaume Morera –Museu d’Art de Lleida (MALL). També es promourà el suport complementari a les activitats i difusió del Museu (MALL) a través de programes de la Xarxa de Museus d’Art, liderada pel MNAC.

Centre d’Art la Panera El Departament ha acordat incrementar la seva aportació al centre en un 10%, fins als 170.000 euros. A més, s’ha compromès a mantenir un increment anual del 10% en les seves aportacions en els propers quatre anys.

tracking