SEGRE

GUARDONS

Bob Dylan no anirà a Estocolm a recollir el Nobel de Literatura

"Otros compromisos" ho fan impossible

Bob Dylan no acudirà|anirà a Estocolm a recollir el Nobel de Literatura

Bob Dylan no acudirà|anirà a Estocolm a recollir el Nobel de Literatura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cantautor nord-americà Bob Dylan, guanyador del Nobel de Literatura d’aquest any, no viatjarà a Estocolm a recollir el premi, que s’entrega el proper 10 de desembre, ha informat avui l’Acadèmia Sueca.

"Ell desitjaria poder recollir el premi en persona, però altres compromisos ho fan impossible. I ressalta que està enormement honrat pel guardó", va explicar en un comunicat aquesta institució, que ahir a la nit va rebre una carta del músic.

L’Acadèmia Sueca va assenyalar que "respecta" la decisió de Dylan i que el fet que un premiat no viatgi a Estocolm és poc freqüent, encara que no excepcional, com ha ocorregut en les últimes dècades amb els britànics Doris Lessing i Harold Pinter i l’austríaca Elfriede Jelinek.

"La distinció és encara així seua, igual que la d’aquest any pertany a Bob Dylan", va ressaltar aquesta institució.

Dylan haurà no obstant això de pronunciar una conferència de recepció del premi abans de sis mesos a comptar des del 10 de desembre, consta en el comunicat de l’Acadèmia, que donarà més detalls d’aquí a dos dies.

Després de dos setmanes amb missatges ambigus del músic i malestar en l’Acadèmia per la seua falta de resposta, Dylan va acceptar el Nobel a finals del mes passat, encara que no va confirmar si viatjaria a Estocolm.

La secretària permanent d’aquesta institució, Sara Danius, va revelar llavors que Dylan havia agraït en una trucada la distinció, que li havia deixat "sense paraules".

El músic nord-americà va ser reconegut per crear "noves expressions poètiques dins de la gran tradició de la cançó nord-americana", una elecció sorprenent per ser la primera vegada que es premia un cantautor.

Danius va defensar llavors la decisió de l’Acadèmia ressaltant la condició de poeta de Dylan i va recórrer a l’exemple dels antics poetes grecs com Homer, que escrivien poesia per ser escoltada i interpretada.

"Pot i ha de ser llegit", va dir Danius el passat 13 d’octubre, dia en què va ser anunciada la concessió del guardó.

La impossibilitat de contactar amb el músic va provocar una polèmica que va fer esclatar l’escriptor Per Wästberg, membre de l’Acadèmia, qui el va qualificar de "rude" i "arrogant", unes declaracions de què es va desmarcar la institució de la que forma part.

tracking