SEGRE

LITERATURA

Eduardo Mendoza, Premi Cervantes per la seua narrativa subtil i irònica

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor Eduardo Mendoza ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premi Cervantes 2016 per inaugurar el 1975 una "nova etapa en la narrativa espanyol" tornant al lector "el plaer pel relat" amb una llengua literària "plena de subtileses i ironia".

El nom del guardonat ha estat anunciat pel ministre d’educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, en una roda de premsa a la seu de la secretaria d’Estat de Cultura després de la reunió del jurat, que ha necessitat quatre votacions per elegir al nou Premi Cervantes.

S’ha complert avui de nou una "llei no escrita" que reparteix alternativament el guardó entre Llatinoamèrica i Espanya, ja que el 2015 el va guanyar l’escriptor mexicà Fernando del Paso, que formava part del jurat encara que no ha assistit, igual com el premiat el 2014, Juan Goytisolo.

Segons el jurat, Mendoza (Barcelona, 1943) va obrir una nova etapa narrativa amb la publicació el 1975 de "La verdad sobre el caso Savolta", una novel·la amb la qual va tornar també als lectors "l’interès per la història que s'explica", i que ha mantingut al llarg de la seua carrera.

"En la línia de la millor tradició cervantina, té una llengua literària plena de subtileses i ironia, una cosa que el gran públic i la crítica sempre van saber reconèixer, a més de la seua extraordinària projecció internacional."

Creat el 1975 pel Ministeri de Cultura, aquest premi està considerat el més important de quants es concedeixen als països de parla hispana i reconeix la trajectòria d’un escriptor que amb el conjunt de la seua obra hagi contribuït a enriquir el llegat literari hispà.

Després del fallo del jurat, el ministre ha trucat a Eduardo Mendoza per comunicar-li la notícia i aquest, que es troba fora d’Espanya, ha transmès al jurat el seu agraïment.

El flamant Premi Cervantes ha rebut nombrosos guardons al llarg de la seua carrera com el de la Crítica, el Premi al Millor Llibre Estranger de França, el Ciutat de Barcelona, Llibre de l’Any dels llibreters de Madrid, el de Novel·la de la Fundación José Manuel Lara, el Terenci Moix, el Planeta de 2010 i el de la Generalitat de Catalunya de 2013, entre d’altres.

L’humor com a ingredient de la literatura i l’atracció que ha despertat en capes molt àmplies de lectors són algunes de les característiques que ha destacat Álvarez de Miranda, que ha considerat que Eduardo Mendoza manté "molt alt" el llistó del Cervantes.

Eduardo Mendoza, Premi Cervantes per la seua narrativa subtil i irònica

Eduardo Mendoza, Premi Cervantes per la seua narrativa subtil i irònica

tracking