SEGRE

La Vall de Boí celebra la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial i la de les esglésies com a Mundial

Una imatge de l'acte d'aquest dimecres

Falles Vall de Boí@ValldeBoi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Festa per partida doble. Això és el que està vivint aquest dimecres 30 de novembre la Vall de Boí en general i l’església romànica de Sant Climent de Taüll en particular. Per una banda, l’encesa de set falles a càrrec de fallaires de totes les edats davant del temple han recordat que es compleix (demà) el primer aniversari de la declaració d’aquestes teies que les nits d’estiu iluminen les muntanyes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

La festa s’ha avançat un dia per recordar que fa 16 anys, un 30 de novembre, la Unesco va declarar també Patrimoni Mundial les nou esglésies romàniques de Sant Climent i de Santa Maria de Taüll, Sant Feliu de Barruera, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Santa Maria de l’Assumpció de Cóll, Santa Maria de Cardet, La Nativitat de Durro i l’ermita de Sant Quirc, també a Durro. Per conmemorar aquesta efemèride, té lloc una jornada de portes obertes a Sant Climent de Taüll en què es pot veure el mapping que recrea els frescos originals dins l'absis major i el presbiteri de la nau central del temple. La celebració, que ha servit també per homenatjar les persones que han mantingut la tradició de les falles al llarg dels anys i també aquella gent que ha mantingut les esglésies en bones condicions durant tot aquest temps, ha comptat amb la presencia d’escolars i veïns de la zona.

Paral·lelament, la Unesco ha declarat avui les falles de València Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

En un altre ordre de coses, el Museu de Lleida està també avui de celebració atès que es compleixen nou anys desde la seva inauguració a l’edifici de nova construcció que ocupa actualment. Ho celebra amb una jornada de portes obertes.

tracking