SEGRE

EQUIPAMENTS INAUGURACIÓ

Vallbona de les Monges estrena una biblioteca d’història local

Nou servei per un conveni amb el Grup de Recerques de les Terres de Ponent

Miquel Torres presideix el Grup de Recerques de les Terres de Ponent, que compleix 40 anys.

Miquel Torres presideix el Grup de Recerques de les Terres de Ponent, que compleix 40 anys.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coincidint amb el 40è aniversari del Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP), entitat amb més de 220 col·laboradors dedicada a l’estudi històric de les comarques de Lleida, l’ajuntament de Vallbona de les Monges i el GRTP projecten obrir una biblioteca dedicada als estudis d’història local. El conveni es firmarà diumenge vinent coincidint amb la jornada d’aniversari de l’entitat.

Segons el president d’aquesta associació, Miquel Torres, el conveni preveu que el Grup de Recerques de les Terres de Ponent faciliti a la biblioteca totes les seues publicacions, “cosa que ens beneficia a tots dos, ja que d’una banda, nosaltres entreguem les nostres publicacions i, d’altra, tenim un lloc físic on es podran consultar”.

La biblioteca es dedicarà al pedagog Josep Joan Piquer (1911-1985), fill adoptiu de la localitat des de l’11 de juny del 1967. L’Espai Josep Joan Piquer estarà ubicat a la primera planta de l’ajuntament, on ja hi ha una petita biblioteca local. Segons va explicar l’alcalde, Ramon Bergadà, es preveu una remodelació i ampliació d’aquest espai, que tindrà uns seixanta metres quadrats amb l’objectiu que pugui integrar-se a més a la xarxa de sales de lectura de la Generalitat.

El GRTP va nàixer el 1976 fundat pel veí de Tàrrega i llavors rector de Bellpuig Joan Camps, a partir de la necessitat de trobar un espai en el qual els estudiosos locals i els professionals poguessin col·laborar conjuntament en la investigació històrica. En els seus inicis, va comptar amb la presència de destacats intel·lectuals i artistes com Josep Vallverdú, Guillem Viladot, Dolors Sistac o Manuel de Pedrolo, entre d’altres. Al llarg de la seua trajectòria ha publicat quaranta miscel·lànies d’història local de les comarques de Lleida.

Durant la jornada de commemoració de l’aniversari que tindrà lloc diumenge vinent s’entregarà a Joan Camps –que als seus 73 anys viu retirat al seminari de Solsona– la distinció Athanàgia, que premia persones que es destaquen per la seua trajectòria en l’àmbit de la història. Segons l’alcalde, Ramon Bergadà, la biblioteca suposarà un nou atractiu turístic i d’estudis per a Vallbona de les Monges que, a més del monestir cistercenc, compta també des de l’any passat amb el museu del cine Queraltó, i dissabte que ve inaugura una oficina de turisme al mateix edifici.

tracking