SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Barbastre i Osca s’oposen al Museu de Lleida ‘nacional’

Demanen al bisbe de Lleida que rebutgi la declaració del Govern

El bisbe Salvador Giménez.

El bisbe Salvador Giménez.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bisbes de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, i d’Osca, Julián Martorell, han remès sengles cartes al seu homòleg de Lleida, Salvador Giménez, perquè s’oposi a la declaració del Museu de Lleida d’“interès nacional”, com va anunciar el mes passat la conselleria de Cultura.

El Diocesà és el primer museu d’aquesta categoria fora de la província de Barcelona i se situa al nivell d’importància del MACBA, el Museu Picasso o la Fundació Miró.

Segons va informar ahir la premsa d’Aragó, els prelats de les dos diòcesis aragoneses demanen al de Lleida que s’oposi en el si del consorci del Museu a aquesta declaració fins que no s’entreguin, d’una banda, el centenar d’obres d’art que reclama Barbastre i, de l’altra, les peces de les parròquies oscenques de Berbegal i Peralta de Alcofea, inclòs el pòrtic d’El Tormillo, instal·lat des de fa més d’un segle al temple romànic de Sant Martí. Tots dos bisbes consideren que aquestes obres estan en dipòsit al museu lleidatà i recorden l’acord subscrit en el seu dia davant del nunci per l’anterior prelat de Lleida, Joan Piris, renuncian-hi.

Fonts del bisbat de Lleida van confirmar la recepció dimecres de la carta de Barbastre, encara que no van poder fer el mateix amb la d’Osca, i van descartar declaracions del bisbe Giménez.

D’altra banda, l’advocat Jorge Español va recórrer ahir al jutjat número 1 d’Osca la decisió de la jutge coneguda dijous de no enviar la policia al Museu per aconseguir l’art en litigi de Sixena i no imposar tampoc multes al conseller de Cultura.

tracking