SEGRE

patrimoni

Els tècnics conclouen que les pintures de la Cova del Tabac no estan danyades

Cultura aplicarà un pla de mesures per augmentar la protecció de les pintures ruprestres, que són Patrimoni Mundial de la UNESCO i bé cultural d’interès nacional

Imatges del vandalisme a la Cova del Tabac

Cova del tabacItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tècnics del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura i de l’Ajuntament de Camarasa (Noguera) han realitzat una visita d’inspecció a la Cova del Tabac, a Camarasa, per inspeccionar i documentar els recents actes vandàlics i poder avaluar la gravetat dels fets per tal de prendre les mesures correctores i necessàries per a la conservació del conjunt rupestre.

Durant la visita, els tècnics del Departament de Cultura han pogut constatar que les pintures rupestres existents a la cova, declarades bé cultural d’interès nacional (BCIN) i incloses a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1998, a Kioto, no han estat afectades per cap dels actes vandàlics recentment executats.

L’única afectació que pateixen les pintures consisteix en uns grafits de color negre, documentats el 1986 en el marc del projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya.

Segons ha explicat aquest divendres la Generalitat, durant l’avaluació, s’ha pogut documentar una gran quantitat de grafits i pintades realitzats a les parets de la cova en els darrers anys i que incideixen en la conservació de la cova, tant des del punt de vista estètic com patrimonial. Les pintades podrien afectar altres pintures rupestres actualment no documentades.

El Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Camarasa, està estudiant i formulant un pla de mesures que permetin corregir totes les afectacions documentades i garantir el valor patrimonial de la cova com a BCIN i Patrimoni Mundial. Les mesures previstes es plantegen en tres àmbits d’actuació:

Establir un sistema de protecció que permeti regular el lliure accés a la cova i al mateix temps en garanteixi la integritat

  • Realitzar una intervenció arqueològica per retirar totes les pintades i grafits documentats a la cova

  • Formular una proposta de tractament integral de tot el jaciment arqueològic existent en el sòl de la cova.

  • Els tres blocs de mesures, un cop concretades i consensuades amb l’Ajuntament de Camarasa, es començaran a aplicar el mateix 2017.

    tracking