SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Cultura exigeix 150 milions de fiança pel mural del MNAC

En cas de dur-se a terme el trasllat de les pintures al monestir de Sixena

Sala del MNAC a Barcelona on s’exhibeixen els fragments de pintures murals de Sixena.

Sala del MNAC a Barcelona on s’exhibeixen els fragments de pintures murals de Sixena.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria de Cultura de la Generalitat ha reclamat davant del jutjat de primera instància número 2 d’Osca la imposició d’una fiança de 150 milions d’euros en cas que finalment s’executi de forma provisional la sentència del mes de juliol passat en la qual la magistrada Silvia Ferreruela ordenava la restitució al monestir de Sixena de les pintures murals que conserva i exhibeix el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona. En aquest escrit, Cultura al·lega que els fragments de pintures murals reclamats no es poden traslladar per criteris tècnics, ja que “moririen” en l’intent, com ja es va informar en els últims mesos després d’informes d’especialistes.

Aquest escrit forma part d’una nova bateria de recursos de la Generalitat per oposar-se a l’execució d’aquesta sentència, que en el seu moment ja va ser recorreguda davant de l’Audiència Provincial d’Osca i que s’espera resolució. Així doncs, en un segon escrit, s’insta l’Audiència d’Osca a modificar la interlocutòria en la qual va reconèixer i va legitimar l’ajuntament de Vilanova de Sixena a reclamar l’execució de la referida sentència sobre les pintures murals. L’argument és que en aquest recurs municipal contra el MNAC també havia de formar part la Generalitat com a competent en matèria de patrimoni cultural. I en el tercer escrit presentat al jutjat, la Generalitat al·lega que, justament com a titular en matèria de béns patrimonials, ha de ser tinguda en compte la seua opinió en relació amb l’execució de la sentència instada des del consistori altaragonès.

‘Inspecció’ del monestir La nova bateria d’escrits al jutjat oscenc es produeix una setmana després que la Generalitat, per la seua part, demanés també l’autorització judicial perquè dos tècnics propis –o en el seu defecte designats pel jutjat– puguin inspeccionar les condicions en les quals es troben exposades les peces que van ser entregades l’estiu passat pel MNAC i que formen part del litigi per la compravenda d’obres a les monges de Sixena als anys vuitanta i noranta, part de les quals es troben al Museu de Lleida, i que són reclamades també des d’Aragó.

tracking