SEGRE

PATRIMONI

La pila d'Esperan, al museu de l'Església Vella del Pont

Després de ser recuperada a Irgo, va quedar instal·lada el cap de setmana passat

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pila d’aigua beneïda desapareguda de l’església romànica de Sant Sadurní d’Esperan, un nucli abandonat del Pont de Suert i que, després de la notícia publicada a SEGRE el 17 de març, va reaparèixer dijous passat a l’ermita de Sant Salvador d’Irgo, un altre nucli del Pont, ha quedat instal·lada finalment al museu de l’Església Vella de la capital de l’Alta Ribagorça.

Aquesta era una de les destinacions que es van estudiar al principi i el cap de setmana, després que divendres els Mossos tornessin la peça a l’alcalde i a un representant del bisbat de Lleida, els seus responsables van considerar que aquest museu era la millor opció, segons van confirmar fonts del bisbat de Lleida.De fet, el temple ja acull també la talla de la Mare de Déu d’Esperan.

S’ha de recordar que un veí va denunciar fa poc menys de dos setmanes als Mossos el robatori de la pila, després de descobrir l’absència del seu emplaçament original. L’última vegada que havia estat vista va ser durant el passat Nadal, encara que al tractar-se d’un nucli despoblat resultava difícil saber la data de la desaparició.

El lamentable estat en el qual es troba l’església va propiciar que Cultura ja hagués redactat un projecte de restauració, malgrat que és necessari trobar els 30.000 euros amb què està pressupostada la millora.

Entre els retaules, talles i altres peces que mostra, algunes procedeixen de petites esglésies del terme, mentre que d’altres són originàries del mateix temple.

La col·lecció d’art sacre Des de l’any 2001, l’Església Vella de l’Assumpció de Santa Maria del Pont de Suert custodia la Col·lecció d’Art Sacre de la Ribagorça, que inclou diverses disciplines artístiques que van des de la pintura fins a l’escultura, passant per l’orfebreria i els retaules originals de l’església. L’esmentada col·lecció pretén difondre una part del llegat cultural i artístic de la Ribagorça.

La pila ja llueix a l’Església Vella de l’Assumpció del Pont de Suert, al costat de la resta de la col·lecció.

La pila ja llueix a l’Església Vella de l’Assumpció del Pont de Suert, al costat de la resta de la col·lecció.

tracking