SEGRE

LITERATURA ACTIVITATS

Lletres majúscules per Sant Jordi

|

L’autora, Lluïsa Julià.

L’autora, Lluïsa Julià.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan falten quinze dies per a una nova diada de Sant Jordi –aquest any més singular que en anteriors ocasions al caure en diumenge–, les presentacions de llibres i activitats literàries es multipliquen arreu. Ahir van coincidir dos estrenes singulars a Ivars d’Urgell i a les Borges Blanques. D’una banda, la localitat del Pla d’Urgell va acollir la presentació de la primera biografia de la poeta Maria Mercè Marçal, que va morir el 1998 als 45 anys. D’altra banda, la capital de les Garrigues va viure la primera edició d’un nou festival dedicat a la novel·la policíaca, Les Borges Negres, amb diversos debats literaris i la participació de prop d’una trentena d’autors durant tota la jornada.

A primera hora de la tarda, l’M de Marçal va ser la gran protagonista a la que va ser la seua localitat natal, Ivars d’Urgell. Al costat de l’escultura natural al parc de l’Ermita que en recorda les inicials com a homenatge a la poeta, el president de la Diputació, Joan Reñé, va presidir la presentació del llibre Maria Mercè Marçal. Una vida (Galaxia Gutenberg), en un acte amb l’autora, la investigadora i crítica literària Lluïsa Julià; la germana de la poeta, Magda Marçal; l’alcaldessa, Montse Coma; i el poeta Jordi Pàmias.

El llibre, que es presentarà el proper 22 d’abril a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida, repassa la dimensió humana de Marçal, l’obra poètica i narrativa, la seua faceta com a traductora així com la seua participació activa en la fundació de l’editorial Llibres del Mall. Reñé va qualificar l’obra de “treball rigorós, profund i minuciós que ajuda a conèixer, a entendre i a estimar, encara més si és possible, la figura de la Maria Mercè Marçal”.

Per la seua banda, la capital de les Garrigues va acollir la primera edició del festival literari Les Borges Negres, impulsat per l’escriptora Ramona Solé i l’ajuntament. La jornada va arrancar al matí donant protagonisme a l’esperit familiar, amb una cercavila amb gegants i grallers al parc del Terrall i la presentació de la col·lecció de llibres infantils Sóc un animal, entre altres activitats. Durant la tarda, la biblioteca pública va concentrar l’activitat literària.

L’autora, Lluïsa Julià.

L’autora, Lluïsa Julià.AMADO FORROLLA

L’autora, Lluïsa Julià.

L’autora, Lluïsa Julià.AMADO FORROLLA

tracking